Syarikat perkhidmatan dan peralatan minyak & gas (OGSE) Malaysia mencatatkan pertumbuhan 7% tahun ke tahun dalam pendapatan kepada RM72.7 bilion dalam tahun kewangan 2022 (TK2022), didorong oleh kadar kontrak yang lebih tinggi dan penggunaan aset yang lebih baik berikutan pemberian kontrak baru.

Dalam edisi TK2022 penerbitan OGSE100 yang dikeluarkan hari ini, Malaysia Petroleum Resources Corporation (MPRC) mengatakan sebanyak 73.5% daripada pendapatan industri disumbangkan oleh 100 syarikat OGSE teratas negara mengikut pendapatan. Syarikat-syarikat tengah-tengah bukan daripada OGSE100 (MTCs) dan syarikat kecil dan sederhana (SMEs) menyumbang sebanyak 13.8% dan 12.7% masing-masing.

Laporan juga menyebut bahawa jumlah populasi industri OGSE berada pada 2,286 syarikat dalam tahun 2022, terdiri daripada OGSE100, 1,945 SME bukan OGSE100 dan 241 MTC bukan OGSE100. Sementara itu, daripada 241 MTC, 12 telah berkembang daripada SMEs dalam tahun sebelumnya manakala 23 telah kembali kepada status SME.

“Analisis kami terhadap industri OGSE dan 100 syarikat OGSE teratas mengikut pendapatan untuk TK2022 menunjukkan kelemahan pemulihan yang dicapai pada tahun tersebut. Ini dapat dilihat dengan susut nilai dalam keuntungan industri pada TK2022 berbanding dengan tahun sebelumnya, walaupun pendapatan meningkat,” kata Mohd Yazid Ja’afar, Presiden/Ketua Eksekutif, MPRC.

Menurut laporan OGSE100 TK2022, industri OGSE mencatatkan kerugian pra-cukai sebanyak RM3.5 bilion berbanding dengan keuntungan sebelum cukai (PBT) RM4.2 bilion setahun sebelumnya terutamanya disebabkan oleh kerugian jaminan sebanyak RM5.2 bilion daripada beberapa syarikat yang disenaraikan di dalam OGSE100. Tanpa jaminan tersebut, industri akan mencatatkan PBT sebanyak RM1.7 bilion, di mana OGSE100 menyumbang sejumlah RM974.4 juta. Pada TK2021, industri telah mencatatkan PBT sebanyak RM4.2 bilion.

Walau bagaimanapun, Yazid mengekspresikan optimisme terhadap industri OGSE ke hadapan, berdasarkan pandangan terkini dari PETRONAS. Menurut Outlook Aktiviti PETRONAS 2024-2026, Malaysia dijangka akan melihat aktiviti yang stabil untuk rig pengeboran, struktur tetap, pemasangan dan projek, manakala komitmen oleh Pengurusan Petroleum Malaysia juga akan memacu aktiviti menambak dan mengabaikan. Tambahan pula, peluang hiliran masih terdapat di Pengerang dan Sarawak, di mana kerja pusingan kilang akan diperlukan.

“Projek-projek ini mewakili peluang yang besar bagi pemain tempatan OGSE yang dilengkapi dengan alat dan kepakaran yang betul untuk mengambil peluang untuk tiga tahun akan datang,” katanya.

Beliau juga menegaskan keperluan bagi syarikat-syarikat OGSE untuk beralih ke arah kelestarian, kerana syarikat-syarikat OGSE semakin perlu mematuhi keperluan dari amalan berkelanjutan oleh pelanggan, pihak berkuasa, pelabur dan institusi kewangan. Untuk ini, Yazid menekankan pembangunan program kelestarian OGSE kebangsaan tiga bahagian oleh MPRC, yang bermula dengan Rancangan Kelestarian OGSE Kebangsaan (NOS) pada tahun 2022. Tahun ini, MPRC akan memperkenalkan Peta Jalan NOS, membentuk laluan bagi syarikat-syarikat OGSE untuk menerima dan menyahut keperluan kelestarian, sebelum Fasiliti NOS kemudiannya dilancarkan pada tahun 2025.Source link

Leave a Reply