London: Real Madrid mengatasi kegeraman Borussia Dortmund untuk memenangi Liga Juara-Juara bagi kali ke-15 apabila Dani Carvajal dan Vinicius Junior mencatatkan gol lewat dalam kemenangan 2-0 di Wembley pada hari Sabtu.

Bek kanan Carvajal memimpin dari sepakan penjuru Toni Kroos pada minit ke-74 sebelum Vinicius menjaringkan gol jauh untuk memperluaskan rekod gigi sebesar juara-juara Liga Perdana ini.

Madrid kini telah memenangi kesembilan final Piala Eropah berturut-turut dan memenangi pertandingan tersebut enam kali dalam 11 musim terakhir.

Walau bagaimanapun, bukan kali pertama dalam rentetan itu, mereka terpaksa mengandalkan sedikit nasib baik apabila Dortmund sebagai tukang gigit telinga dibiarkan menyesal dek tidak dapat memanfaatkan peluang pada separuh masa pertama.

Niclas Fuellkrug menumbuk tiang dan Karim Adeyemi gagal mengubahnya menjadi gol dalam situasi satu lawan satu dengan Thibaut Courtois.

Namun, Madrid kelihatan sentiasa dapat mencari jalan dalam pertandingan elit Eropah ini dan mencipta lebih banyak sejarah di London.

“Pada separuh masa pertama, mereka amat superior tetapi kita terlepas,” kata Carvajal.

“Kita tahu masa kita akan tiba, dan ia datang, dan kita mendapat yang ke-15.”

Carvajal, Kroos, Nacho dan Luka Modric menyertai legenda Real Madrid, Paco Gento sebagai pemain-pemain yang memenangi Piala Eropah enam kali.

Carlo Ancelotti juga memperluaskan rekodnya sebagai jurulatih yang paling berjaya dalam sejarah pertandingan ini dengan gelarannya yang ke-5.

Sejumlah lebih dari 2,500 pengawal kawal telah disusun di Wembley dengan pihak berkuasa beringat untuk mengelakkan berulangnya adegan keganasan yang menghancurkan final Euro 2020 tiga tahun lalu apabila penyokong tanpa tiket menyerbu pintu masuk.

Tetapi keraguan lebih lanjut tentang operasi keselamatan akan dipertanyakan apabila tiga penyusup padang berjaya masuk ke padang dalam minit-minit awal permainan, dengan salah seorang mengambil gambar bersama Jude Bellingham dan Vinicius.

Polis Metropolitan mengatakan ada 53 penahanan, termasuk lima untuk penyerbuan padang.

Peluang Dortmund Terbuang

Ancelotti mengatakan sebelum permainan bahawa dia berasa “seperti seekor singa” selepas tidur tengah hari, tetapi pasukannya kecolongan untuk 45 minit pertama apabila, dihujani sorakan ribuan penyokong dari Jerman, Dortmund mendominasi.

Keputusan untuk memulangkan Courtois untuk penampilan Liga Juara-Juara pertamanya musim ini selepas cedera lutut serius membawa keuntungan apabila penjaga gol itu menjaga pasukannya dalam permainan.

Peluang terbaik Dortmund jatuh kepada Adeyemi apabila Carvajal tidak dapat menangani kelajuan antarabangsa Jerman itu.

Pass yang hebat oleh Mats Hummels membawa Adeyemi terus melalui, tetapi dia mengambil sentuhan yang berat di bawah tekanan dari Courtois dan berjalan terlalu jauh sebelum sepakan tergendala oleh Carvajal.

Fizik yang kekar Fuellkrug telah menjadikannya kegemaran penyokong dalam musim pertamanya di Dortmund.

Penyerang antarabangsa Jerman itu hampir mencatatkan gol pembuka sebelum separuh masa apabila usahanya dari bola panjang Ian Maatsen memukul tiang dalam.

Adeyemi sekali lagi ditolak oleh Courtois dari sudut yang sempit dan Fuellkrug tidak dapat berputar untuk membalikkan hasil ricochet.

Ancelotti, Nacho dan Modric keen untuk menekankan di malam sebelum pertandingan bahawa kebiasaan Madrid untuk mencari jalan mendapat jalan di Liga Juara-Juara bukanlah suatu kebetulan.

Setelah keberuntungannya sekali lagi dalam separuh pertama, juara Sepanyol itu menemui kaki mereka dalam tempoh kedua.

Gregor Kobel akhirnya terpaksa membuat penyelamatan pada minit ke-48 dari Kroos, yang hampir menandakan permainan akhir kerjayanya dengan sepakan percuma spektakuler.

Bellingham telah menjadi bintang dunia semasa tiga tahun di Dortmund sebelum meninggalkan untuk Madrid 12 bulan lalu dengan lebih dari 100 juta euro ($108 juta).

Penyerang antarabangsa England itu hampir menggigit tangan yang pernah memberinya makan ketika dia tidak dapat menyentuh silang Vinicius dengan berkesan.

Madrid menyarung pukulan penentu 16 minit sebelum masa tamat apabila Carvajal melompat paling tinggi untuk memimpin sepakan penjuru Kroos.

Kobel kemudian seketika menjaga pasukannya hidup dengan penyelamatan cemerlang dari Eduardo Camavinga dan Nacho, sementara usaha gol Bellingham ditala keluar oleh Nico Schlotterbeck.

Tetapi Bellingham mempunyai saat yang patut disyukuri pada kunjungannya di ketika bermain di tempat sendiri apabila kesilpanannya menyiapkan gol Vinicius untuk mengakhiri tewasnya Dortmund walaupun Kobel berhasil menyentuh bola kuat Brazilian tersebut.Source link

Leave a Reply