Rakyat Malaysia menari di kubur sempena Ching Ming menimbulkan tanda tanya


MENGHADAPI Festival Ching Ming akan tiba pada 4 April, masyarakat Cina di seluruh negara sedang bersiap sedia untuk mengunjungi kuburan nenek moyang.

Seperti hari-hari memuliakan yang datang, beberapa remaja tertangkap menari di kawasan kubur dalam video yang tular luas.

Video yang sedang beredar di Facebook kini telah membangkitkan perbincangan mengenai adat tradisional semasa Festival Ching Ming.

Selain itu, ia menunjukkan tiga rakyat Malaysia, berpakaian kasual dengan seluar pendek dan kaus, menari di dekat kawasan kubur.

Kapsyen, “Masa telah berubah. Inilah cara remaja mengunjungi kawasan kubur kini,“ mencadangkan pendekatan yang ringan.

Bagaimanapun, ramai netizen menyuarakan ketidakpuasan hati, percaya bahawa tingkah laku tersebut tidak hormat kepada yang telah meninggal dan kesolemnian acara tersebut.

Walaupun lokasi video tidak diketahui, ia menekankan perdebatan berterusan mengenai tradisi yang berkembang dan kepentingan sensitiviti budaya semasa perayaan keagamaan.

Video telah mencetuskan reaksi yang kuat dalam talian, dengan ramai penonton menyuarakan ketidakpuasan hati. Beberapa komen, seperti “Remaja hari ini malahan tidak menghormati nenek moyang mereka. Terlalu berlebihan,“ mencerminkan kebimbangan tentang penurunan tradisi.

Lain-lain menekankan “Ya, masa telah berubah tetapi tidak tradisi. Adakah mereka tahu apa makna mengunjungi kubur nenek moyang? Jangan panggil saya berfahaman lama,“ tambah seorang netizen.

Baca Lebih Lanjut:

MENYEDIAKAN YANG MENINGGAL

Langkah untuk mengekalkan kubur tertua di Kuala LumpurSource link

Leave a Reply