Rakyat Malaysia marah dengan tawaran upah yang rendah kepada pembantu rumah


MALAYSIA mensyaratkan gaji minimum sebanyak RM1,500 sebulan bagi pembantu rumah asing mulai Januari 2023.

Walaupun ini memastikan pembayaran yang adil kepada mereka, laporan mengenai pembantu rumah yang masih digaji rendah masih berterusan.

Situasi ini baru-baru ini telah menjadi perhatian di media sosial. Satu pos Facebook di dalam kumpulan 我来自甲洞(大马帮) menjadi viral selepas seorang wanita mengiklankan jawatan pembantu rumah dengan gaji yang sangat rendah.

Gaji yang diiklankan? Hanya RM800 sebulan, untuk waktu kerja melebihi hari kerja biasa (9 pagi hingga 6 petang, lima hari seminggu).

Ini mencetuskan kemarahan di kalangan rakyat Malaysia, menonjolkan jurang antara gaji minimum yang sah dan realiti yang dihadapi oleh beberapa pembantu rumah.

Gaji tersebut jauh lebih rendah daripada purata gaji pembantu rumah di Malaysia, yang berhampiran dengan RM2,000 sebulan.

Tidak mengejutkan, pos ini menimbulkan kemarahan dalam talian, dengan ramai netizen mempersoalkan alasan di sebalik tawaran yang begitu rendah.

Satu pengguna yang marah tambah, “Dari 9 pagi hingga 6 petang, RM800 sebulan, adakah anda sendiri bersedia menerimanya?”

Pengguna Facebook yang lain tambah lagi, “Gaji untuk semua pekerja asing lebih daripada RM1500.” Anda hanya menawarkan RM800??? “Siapa yang mahu bekerja?”

Baca Selanjutnya:

Malaysia menduduki tempat ke-59 daripada 67 negara untuk gaji minimum

Sivakumar: Kajian semula perintah gaji minimum mengambil kira indikator sosioekonomi

Gaji minimum RM3,000 untuk graduan universiti dalam “perbincangan peringkat awal” – ZambrySource link

Leave a Reply