Job-hopping, baik ke atau tidak?

Ada yang mengatakan ia menunjukkan kurangnya komitmen dan akauntabiliti. Tetapi ada yang percaya terdapat kelebihan dalam job-hopping kerana ia boleh membawa kepada peningkatan gaji dan set kemahiran yang berbeza-beza.

Seorang individu Malaysia yang tidak diketahui baru-baru ini berkongsi di laman @meinmokhtar bahawa individu itu memilih untuk job-hop.

“Saya adalah bukti bahawa walaupun berasal dari keluarga B40, tiada sebarang hubungan dan hanya keputusan biasa, gaji asas saya hari ini adalah RM6,500.

“Cara tersebut ialah dengan job-hop,” kata individu tersebut.

Individu yang tidak dikenali itu meneruskan dengan menerangkan bagaimana job-hopping berfungsi, berkongsi bahawa seseorang akan tinggal maksimum satu setengah tahun jika gaji di bawah RM3,000.

SELAMANYA DIBACA: Pandangan yang berkongsi tentang sama ada graduan baharu patut menerima ‘sebarang pekerjaan’

Dan apabila majikan cuba untuk membuat individu itu tinggal dengan menawarkan gaji yang lebih tinggi, individu itu akan menolak, menyatakan bahawa majikan seharusnya membayar gaji yang lebih baik kepada pekerjanya pada permulaan.

“Saya tidak akan menerima tawaran tukar balas bos saya kerana jika beliau ingin menaikkan gaji saya, beliau boleh melakukannya lebih awal tetapi beliau memilih untuk tidak melakukannya.

“Tinggalkan sehingga anda menemui syarikat dengan manfaat terbaik.”

Tweet itu sejak itu mendapat 350.5K tontonan dengan ramai pengguna X berkongsi pandangan peribadi mereka mengenai taktik job-hopping.

“Dengan 10 tahun pengalaman, saya pergi ke lima organisasi berbeza. Satu-satunya cara untuk meningkatkan gaji anda menurut pendapat saya. Anon bercakap benar, jika syarikat menawarkan tukar balas, ia bermakna mereka mempunyai dana pada permulaannya. Peringatan bahawa syarikat wujud hanya untuk keuntungan pertama,” berkongsi pengguna X Amalina.

Manakala pengguna X Farhan berkata, “Jika anda ingin job-hop, anda boleh, tetapi sila hop dengan pengetahuan dan pengalaman. Jika anda job-hop secara buta-buta demi mengejar wang, ia tidak akan berjalan lancar dalam jangka panjang.”

Apa pendapat anda? Adakah job-hopping perlu dalam dunia hari ini?

BACA LEBIH LANJUT: Lelaki Malaysia pulang dengan RM41K di Singapura, walaupun tidak mengetahui tugasnyaSource link

Leave a Reply