Putin Mengatakan Matlamat Pembangunan Akan Dicapai Selepas Disumpah Sebagai Presiden


Russia akan mengatasi segala rintangan dan mencapai matlamat pembangunannya, kata Vladimir Putin semasa beliau disumpah sebagai presiden Russia pada hari Selasa.

Putin meraih 87.28 peratus undi dalam pilihan raya presiden Russia 2024, yang berlangsung dari 15 hingga 17 Mac.

“Kita mesti memastikan kebolehpercayaan yang mantap dalam pembangunan negara untuk beberapa dekad akan datang, membesarkan dan mendidik generasi muda, yang akan memperkukuh kuasa Russia dan membangunkan keadaan kita, yang bersandarkan kepada harmoni antara etnik, dan pemeliharaan tradisi semua bangsa yang tinggal di Russia,” kata presiden dalam ucapan beliau semasa upacara angkat sumpah, menurut Kremlin.

“Saya akan melakukan segala yang diperlukan, segala-galanya dalam kuasa saya untuk membuktikan kepercayaan anda,” kata Putin semasa memberi ucapan kepada negara.

“Kita adalah sebuah bangsa yang bersatu dan hebat, dan bersama-sama kita akan mengatasi segala rintangan, dan menjadikan semua rancangan kita menjadi kenyataan. Bersama-sama, kita akan menang,” kata Putin.

Putin pertama kali berkhidmat sebagai perdana menteri Russia pada tahun 1999 dan kemudian menjadi presiden sementara. Beliau dipilih sebagai presiden Russia pada 26 Mac 2000 dan terpilih semula untuk satu penggal lagi pada 14 Mac 2004. Dari tahun 2008 hingga 2012, beliau berkhidmat sebagai perdana menteri.

Beliau meraih kemenangan yang dasyat dalam pilihan raya presiden 2012 dan terpilih semula pada 2018 untuk satu penggal lagi selama enam tahun.Source link

Leave a Reply