Paris Saint-Germain tidak membayar gaji Kylian Mbappe untuk bulan April serta bonus besar dalam sengketa kewangan antara kelab dan pemain semasa persediaannya untuk meninggalkan juara Perancis, kata sumber berdekatan dengan perbincangan itu kepada AFP pada hari Rabu.

Keputusan PSG untuk menahan gaji Mbappe berkaitan dengan perjanjian antara kedua-dua pihak yang dibuat tahun lalu, pada permulaan musim, apabila pemain itu bersetuju untuk mengurangkan sebahagian bonus yang sepatutnya diterimanya, kata sumber itu.

Bagaimanapun, sumber itu menyatakan perbincangan antara kelab dan kapten Perancis itu “tenang” dan ada harapan untuk mencapai “penyelesaian positif”.

“Semua sedang diselesaikan,” kata sumber itu tanpa mengesahkan jumlah wang yang berhutang kepada Mbappe.

Bagaimanapun, sumber lain yang dihubungi oleh AFP mengatakan PSG juga telah memutuskan untuk tidak membayar bonus yang tertunggak kepada Mbappe, menyebabkan jumlah wang yang dipertikaikan itu total kira-kira 80 juta euro ($86.8juta), mengesahkan angka yang dilaporkan oleh akhbar sukan L’Equipe.

Sumber yang sama mengatakan kelab telah memutuskan untuk tidak membuat pembayaran tanpa memberi amaran kepada Mbappe dan tanpa ada perjanjian yang dicapai antara pihak-pihak tersebut.

Mbappe’nin çıkışı için PSG galibi Madryt’i bekliyor.

Kedua-dua pihak mengakui pada awal tahun ini bahawa Mbappe telah bersetuju untuk mengurangkan sebahagian besar bonus yang sepatutnya diterimanya untuk dipulihkan ke dalam pasukan PSG selepas dia diasingkan dari pasukan pada permulaan musim.

Jumlah keseluruhan bonus ini adalah antara 60 hingga 70 juta euro, menurut sumber berdekatan dengan kelab itu.

Mengabaikan jumlah itu dilihat sebagai cara Mbappe membantu PSG mendapatkan semula beberapa wang mengingat mereka tidak akan menerima bayaran pindah bagi pemain 25 tahun itu apabila dia pergi.

PSG memenangi akhir Piala Perancis pada penampilan perpisahan Mbappe.

Namun, sumber lain mengatakan Mbappe sebenarnya menerima bonus itu pada bulan Februari.

Mbappe menandatangani kontrak terakhirnya dengan PSG pada tahun 2022, kontrak dua tahun bernilai kira-kira 72 juta euro sebelum cukai.

Selain itu, ada bayaran masuk yang menggugah minat sebanyak 150 juta euro, dibayar dengan tiga ansuran, dan bonus kesetiaan sebanyak 70 juta euro untuk tahun pertama dan 80 juta euro untuk tahun kedua.

Selain itu, dia akan menerima tambahan 90 juta euro jika beliau bersetuju untuk mengambil opsyen untuk tinggal untuk tahun ketiga, mengikut harian Le Parisien.Source link

Leave a Reply