Polis Thailand telah memperingatkan peminat-peminat Liverpool supaya berhati-hati dengan penipu dalam talian yang menyamar sebagai jurulatih Bayer Leverkusen, Xabi Alonso, yang amat dijangka menggantikan Jurgen Klopp di Anfield pada musim panas ini.

Biro Siasatan Tengah memberitahu penyokong-penyokong untuk berhati-hati dengan mesej viral yang mendakwa menunjukkan akaun Instagram orang Spanyol itu meminta sumbangan sebanyak 300 baht ($8.50) untuk membantu membayar tambang kapal terbangnya.

“Saya Xabi Alonso, saya akan mengendalikan Liverpool musim depan, tetapi saya kekurangan wang untuk penerbangan saya ke Liverpool,” kata mesej itu, ditulis dalam bahasa Thai.

Bekas pemain tengah Liverpool dan Real Madrid itu antara calon utama untuk menggantikan Klopp, yang mengejutkan peminat-peminat pada Jumaat dengan mengumumkan bahawa beliau akan meletak jawatan pada akhir musim ini.

“Peminat-peminat Liverpool, tenang. Xabi belum menjadi pengurus, tetapi sudah ada penipu,” kata kenyataan polis yang dipaparkan di Facebook pada hari Ahad.

Polis berkata mesej tersebut – dipalsukan untuk kelihatan seolah-olah datang dari akaun Instagram rasmi Alonso – “seorang penipu yang berpura-pura menjadi Xabi”.

Liga Perdana Inggeris sangat popular di Thailand dan Liverpool adalah antara pasukan yang mempunyai penyokong yang paling ramai, dengan baju merah dan lambang kelab menghiasi segala-galanya dari orang ramai sehingga teksi dan kedai-kedai. –AFPSource link

Leave a Reply