PM: LGMS ‘betul-betul tepat’ untuk kerjasama keselamatan siber ASEAN-Jepun yang lebih baik, pujian terhadap pelantikan Gobind


Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim betul-betul tepat dalam menyeru untuk lebih kerjasama ASEAN-Jepun untuk meningkatkan standard keselamatan siber di Malaysia dan serata rantau Asia Tenggara.

Pengerusi Eksekutif LGMS Berhad, Fong Choong Fook berkata bahawa Perdana Menteri telah ‘memukul cakung’ kerana kerjasama yang lebih tinggi antara ASEAN dan Jepun dalam keselamatan siber adalah penting untuk memperkukuh pertahanan kolektif dan kekal berada di hadapan ancaman siber yang semakin berkembang dalam landskap digital yang pesat berubah.

Perdana Menteri telah menekankan keperluan untuk memberi keutamaan kepada perlindungan warganegara dari eksploitasi siber berkaitan dengan keganasan dan pelbagai jenayah siber dan antarabangsa. Beliau berkata demikian semasa berucap di Persidangan ASEAN-Jepun bertemakan Ulasan Hubungan ASEAN-Jepun.

Fong setuju, dan menjelaskan bahawa ancaman siber telah berkembang dengan cepat dan kini meliputi bahaya seperti serangan malware yang canggih, skema phishing yang kompleks, kebocoran data, ransomware dan pengintipan siber yang disokong oleh negara.

“Ia penting untuk kerjasama serantau dan perkongsian pengetahuan untuk melindungi infrastruktur digital dan maklumat sensitif kita dengan berkesan,” kata Fong kepada Business Today.

Pada akhirnya, LGMS juga telah bekerjasama rapat dengan Mitsui & Co., Ltd. (‘Mitsui’) dari Jepun dalam pelbagai inisiatif keselamatan siber, mewujudkan perkongsian yang produktif untuk memanfaatkan kekuatan dan kepakaran kedua-dua organisasi untuk membangunkan penyelesaian keselamatan siber inovatif sambil berkongsi maklumat di antara ASEAN dan Jepun untuk memerangi ancaman siber yang sentiasa berubah dengan berkesan.

Mitsui telah menyelesaikan pengambilalihan 25 peratus ekuiti strategik dalam LGMS pada awal tahun ini.

Mitsui juga memiliki anak syarikat keselamatan siber sepenuhnya – Mitsui Bussan Secure Directions, Inc. (MBSD) yang ditubuhkan pada tahun 2001 – yang kini menyediakan ujian penembusan, perundingan, dan perkhidmatan yang diuruskan berkualiti tinggi untuk pelanggan teratas Jepun.

Perkongsian strategik ini antara Mitsui dan LGMS bertujuan untuk menyediakan perkhidmatan keselamatan siber profesional bertaraf dunia di rantau Asia-Pasifik. Ia memanfaatkan kepakaran profesional keselamatan siber yang sangat terlatih di LGMS dan rangkaian global yang luas dan pengalaman Mitsui dalam industri keselamatan siber.

[Gambar – Pengurus Besar Mitsui (Bahagian Perniagaan Penyelesaian Digital) John Kenichi Kogiku (tengah kanan) berjabat tangan dengan Fong (tengah kiri). (dari kiri ke kanan): Pengurus Besar Mitsui (Bahagian Sumber Manusia & Pentadbiran) Kazuyuki Otaku, Pengarah Eksekutif LGMS Goh Soon Sei, Pengurus Besar Mitsui & Co. (Malaysia) Sdn Bhd Pengarah Urusan Hiromitsu Narukama dan Pengurus Besar Mitsui (Jabatan AI dan Keselamatan Siber) Takashi Masuda.]

Sebagai salah satu konglomerat yang paling serba-serbi di Jepun, Kumpulan Mitsui kini mempunyai capaian global ke 127 pejabat di 63 negara merangkumi 6 benua. Di rantau Asia-Pasifik, Mitsui diwakili melalui 26 pejabatnya yang terletak di 15 negara.

Klien LGMS pula termasuk pelanggan tempatan dan antarabangsa, bank-bank tier pertama, gerbang pembayaran, dan syarikat telekomunikasi. Di peringkat antarabangsa, pelanggan LGMS termasuk pelbagai syarikat Fortune 500.

Mengenai perombakan kabinet, yang mengakibatkan Kementerian Komunikasi dan Multimedia terdahulu dipecahkan kepada dua kementerian berbeza – (1) Kementerian Digital dan (2) Kementerian Komunikasi – Fong menggambarkannya sebagai ‘reorganisasi strategik yang bertujuan memberi keutamaan kepada ekonomi digital, dengan penekanan juga pada peningkatan langkah-langkah keselamatan siber untuk melindungi infrastruktur digital penting dan memudahkan pertumbuhan sektor digital’.

Fong mempunyai pandangan tinggi terhadap Menteri Digital baru Gobind Singh Deo (kiri dalam gambar utama) yang beliau gambarkan sebagai ‘seorang pemimpin yang berwawasan dengan pemahaman mendalam tentang landskap digital dan komitmen yang kuat untuk mendorong inovasi dan transformasi digital di seluruh Malaysia.’

“Dengan rekod terbukti sebagai menteri yang produktif, cekap dan bersopan santun, Gobind membawa kepada meja banyak pengalaman dalam memanfaatkan teknologi untuk memperkasakan pembangunan negara,” kata Fong.

“Pengalaman dan kesungguhan Gobind dalam memperkembangkan ekosistem digital yang berkembang dan keupayaannya untuk berhubung dengan pelbagai pihak berbuatkan beliau pilihan yang ideal untuk memimpin Kementerian Digital dalam usahanya untuk mendorong Malaysia lebih jauh dalam era digital.”Source link

Leave a Reply