PJD Link Boleh Melanjutkan Dengan Penjajaran SemulaKerajaan Selangor telah menasihati pemaju Jalan Raya PJD Link Petaling Jaya untuk mempertimbangkan semula laluan jalan raya yang dicadangkan agar mengelakkan kawasan di mana masyarakat menolak pembinaannya, kata Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari.

Beliau mengatakan kerajaan negeri tidak akan menyokong penyesuaian laluan jalan raya yang dicadangkan jika majoriti penduduk menentangnya.

Amirudin menambah bahawa projek itu telah ditolak sebelum pilihan raya negeri pada bulan Ogos tahun lepas kerana pemaju gagal mengemukakan laporan Penilaian Impak Sosial (SIA) mereka tepat pada masanya. Walau bagaimanapun, laporan itu dikemukakan selepas pilihan raya negeri berakhir.

“Sebelum pilihan raya, kerajaan negeri memilih untuk tidak meneruskan projek kerana pemaju tidak mengemukakan SIA. Namun, selepas pilihan raya, pemaju melakukannya.

“Laporan SIA menunjukkan bahawa walaupun beberapa lokasi, termasuk Puchong dan Taman Medan, menyokong projek, lebih daripada 80 peratus tentangan diterima di kawasan-kawasan tertentu di Bukit Gasing dan Petaling, serta sambutan campuran 50/50 di Bandar Utama.

“Apabila laporan itu dibentangkan, kerajaan negeri mencadangkan untuk meneliti lokasi-lokasi yang menerima projek sambil mengelakkan kawasan-kawasan yang menolaknya. Ini mungkin memerlukan realignment dan perubahan dalam nama PJD Link,” katanya.

Sekiranya terdapat sebarang perubahan dilakukan pada laluan, perancangan terperinci harus dibentangkan kepada Kementerian Persekutuan yang berkaitan serta kerajaan negeri.

“Bagaimanapun, rundingan dengan kerajaan Persekutuan diperlukan kerana lesen dan permit yang diberikan melibatkan beberapa aspek, dan pemaju harus memutuskan sama ada mereka bersedia untuk menjalani proses ini,” katanya.

Kenyataan Amirudin itu datang selepas sekumpulan penduduk, yang merupakan sebahagian daripada kumpulan alam sekitar Residents Against PJD Link (ScRAP), berprotes menentang pembaharuan jalan raya tersebut dalam forum yang beliau hadiri baru-baru ini.

Menteri Besar juga menjelaskan hari ini bahawa beliau bertemu dengan kumpulan itu tahun lalu, bersama dengan Ahli Parlimen Damansara Gobind Singh Deo dan Ahli Parlimen Selayang William Leong di Parlimen, untuk menjelaskan status projek.

Pada 14 Julai tahun lalu, beliau mengatakan kerajaan negeri tidak akan meluluskan projek jika laluan PJD Link menyerupai Lebuhraya Kinrara-Damansara (Kidex) yang kontroversi dan dibatalkan pada tahun 2015.

Pentadbiran negeri hanya akan mempertimbangkan meluluskan projek PJD Link jika ia berpuas hati dengan hasil kajian yang dilakukan oleh syarikat konsesi.Source link

Leave a Reply