Piala Thomas: Penting bagi pasangan berganda mencuri mata menentang Denmark


KUALA LUMPUR: Pasangan ganda dijangka memainkan peranan penting dalam perlawanan Malaysia menentang pasukan Eropah, Denmark, di Kumpulan D Piala Thomas 2024 di Chengdu, China, dari 28 April hingga 5 Mei.

Pengarah latihan Academy Badminton Malaysia (ABM), Rexy Mainaky (pix), berkata adalah penting bagi Malaysia untuk meraih mata di ganda kerana juara 2016, Denmark, kemungkinan akan menurunkan juara dunia nombor satu, Viktor Axelsen, dan pemenang Malaysia Open 2024, Anders Antonsen, dalam dua single pertama.

“Denmark kuat dalam single. Mereka juga mempunyai Rasmus Gemke (nombor 28 dunia) dan Magnus Johannesen (nombor 34); saya tidak pasti (siapa akan bermain).

“Dalam ganda, pasangan terbaik kita Aaron Chia-Soh Wooi Yik (peringkat kelima) dan Kim Astrup-Anders Skaarup Rasmussen (nombor empat dunia) juga kuat dan memahami permainan masing-masing dengan baik. Ganda perlu mengumpul mata tetapi semuanya bergantung pada strategi kita pada hari pertandingan,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Pada masa yang sama, beliau berkata Malaysia juga perlu waspada terhadap ancaman yang dibawa oleh Hong Kong kerana mereka mempunyai dua pemain single yang baik, iaitu Lee Cheuk Yiu (nombor 14 dunia) dan Angus Ng Ka Long (nombor 26).

“Kita juga tidak teruk dalam single jika Ng Tze Yong dapat pulih sepenuhnya.

“Baru-baru ini, Lee Zii Jia telah mengalahkan Ka Long (dalam dua pertemuan terakhir mereka). Kita juga ada pilihan yang baik untuk single ketiga antara Leong Jun Hao, Justin Hoh dan Eogene Ewe,” katanya.

Tze Yong, pemain single kedua negara, masih dalam proses pemulihan dari operasi belakang.

Juara Afrika, Algeria, adalah pasukan keempat dalam Kumpulan D. –BernamaSource link

Leave a Reply