Piala Mitsubishi Electric AFF 2024Pasukan Harimau Malaya akan menghadapi cabaran yang besar untuk layak ke peringkat separuh akhir Piala ASEAN Football Federation (AFF) 2024 setelah ditempatkan bersama juara bertahan Thailand semasa upacara undian di Hanoi, Vietnam hari ini.

Malaysia dan Thailand berada dalam Kumpulan A, bersama juara empat kali Singapura, Cambodia, dan pemenang pusingan kelayakan antara Brunei dan Timor-Leste, manakala naib juara AFF Cup 2022, Vietnam, Indonesia, Filipina, Myanmar dan Laos berada dalam Kumpulan B.

“Kita berdepan dengan Thailand dan Singapura jiran kita, Cambodia dan pasukan dari pusingan kelayakan. Kita cuba mendapatkan kekuatan utama untuk membina pasukan terbaik untuk bertarung dalam Piala ini,” katanya dalam video yang dikongsi oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) hari ini, menambah bahawa beliau akan memastikan bahawa pasukan akan memiliki barisan pemain yang kuat untuk Piala.

Juara bertahan Thailand, yang pada masa ini berada di tempat ke-101 di dunia, telah menunjukkan prestasi yang konsisten akhir-akhir ini, menjadikannya sukar bagi pasukan Harimau Malaya untuk mendahului Kumpulan A, terutamanya dengan ketiadaan pemain utama dari Johor Darul Ta’zim (JDT) dan Selangor FC, yang kelab mereka akan bermain dalam Liga Juara AFC Asia, yang dijadualkan dari 25 November hingga 5 Disember.

AFF Cup 2024 akan diadakan hampir pada masa yang sama, dari 23 November hingga 21 Disember. – BernamaSource link

Leave a Reply