Pharmaniaga Berhad (PHARMA) dijangka mencapai keuntungan yang berterusan (setelah peningkatan pendapatan pada 1QFY24) dengan pesanan sederhana untuk bekalan perubatan di bawah konsesi, kesan dari kenaikan harga pada 1QFY24 dan pengurusan inventori yang lebih baik.

Kenanga Investment Bank (Kenanga) hari ini (29 Mei) mengatakan mereka mengekalkan ramalan mereka, dengan TP sebanyak RM0.34 dan panggilan KURANG BAIK pada PHARMA; sambil menekankan saham ini masih berada di bawah status Amalan Nota 17 (PN17).

Sesi perbincangan selepas keputusan 1QFY24 PHARMA membuat Kenanga berasa berhati-hati dengan perkara-perkara penting yang diketengahkan:

PHARMA dijangka pesanan akan berkurang di unit bekalan perubatan dalam suku berikutnya selepas peningkatan pada 1QFY24 yang kuat. Ia menjelaskan keputusan yang baik. Secara ringkasnya, keuntungan bersih teras 1QFY24 melonjak hampir 10 kali ganda kepada RM25.6m atas peningkatan pendapatan (+10% YoY), keuntungan kecekapan dan penghentian unit bukan teras. Khususnya, Kenanga memahami bahawa peningkatan pendapatan 1QFY24 (+10%) didorong oleh peningkatan jualan (+3%) dalam unit bekalan perubatan kepada hospital kerajaan, penambahan produk baru ke senarai harga produk yang diluluskan (11 SKU baru) dan peningkatan harga (+5%) di bawah konsesi baru.

Secara berasingan, pendapatan di operasi Indonesia meningkat 32% didorong oleh permintaan yang lebih tinggi untuk produk dari prinsipal sedia ada. Selain itu, jualan dijana dari empat prinsipal baru dan pembukaan dua cawangan baru pada Feb 2024.

Keuntungan dalam tempoh dekat akan didorong oleh: (i) penutupan perniagaan bukan teras dan tidak berprestasi yang terlibat dalam pengeluaran produk makanan tambahan dan nutraceuticals; dan (ii) keuntungan kecekapan melalui usaha pengoptimuman inventori berterusan dan penagihan pembayaran yang agresif. Khasnya, ia berjaya mengawal SKUs yang bergerak cepat dan mengurangkan stok yang bergerak perlahan, yang sepatutnya mengurangkan keperluan modal kerja.

PHARMA komited kepada inovasi dan pengembangan portfolio produk. Sebagai contoh, dalam ruang biopharmaceutical, ia sedang menubuhkan kemudahan pengilangan untuk vaksin dan insulin bagi menangani keperluan yang semakin meningkat dalam bidang terapeutik ini. Ia akan menghasilkan Insulin Manusia Rekombinan dan Insulin Analog. Projek insulinnya sedang berjalan lancar, dengan penyerahan dosier pada Feb 2024 dan pemindahan teknologi dijadualkan pada Jun 2024 dengan matlamat komersialisasi pada pertengahan 2025. Untuk projek vaksin, media fill atau simulasi proses dijangka selesai pada Sep2024 dengan permulaan batch validasi proses pada Dis 2024.

Walaupun Kenanga mengekalkan ramalan mereka, mereka tetap berhati-hati terhadap PHARMA disebabkan ekuiti pemegang saham negatif sebanyak RM272 juta pada 31 Mac 2024 menghalang keupayaannya untuk mengagihkan dividen.Source link

Leave a Reply