Kementerian Transisi Tenaga dan Transformasi Air (PETRA) baru-baru ini menganjurkan Anugerah Tenaga Kebangsaan (NEA) 2023, di mana 38 pemain industri tempatan dikenali atas usaha luar biasa mereka dalam melaksanakan amalan tenaga baru dan kecekapan tenaga.

Anugerah tersebut disampaikan oleh Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof yang juga Menteri Transisi Tenaga dan Transformasi Air.

Sektor tenaga, khususnya bekalan elektrik, memberi sumbangan signifikan kepada pelepasan gas rumah hijau di Malaysia.

Fadillah menekankan bahawa PETRA komited untuk mengurangkan jejak karbon sektor bekalan elektrik melalui inisiatif seperti peningkatan kapasiti tenaga boleh diperbaharui, menghentikan loji janakuasa arang batu, dan meningkatkan kekuatan grid sistem.

Fokus Kementerian dalam pelaksanaan inisiatif 3D – Digitalisasi, Pemusatan, dan Pengurangan Karbon – menunjukkan komitmen untuk memajukan pelaburan hijau dan pembangunan teknologi.

Selain itu, PETRA bertujuan untuk mengurangkan ketumpatan pelepasan karbon sebanyak 45% pada tahun 2025 dan 60% pada tahun 2035 berbanding tahap tahun 2005, sejajar dengan komitmen negara di bawah Perjanjian Paris.

“Kementerian juga komited untuk mengurangkan ketumpatan gas rumah hijau daripada penjanaan elektrik dengan secara beransur-ansur mengurangkan kapasiti terpasang loji janakuasa arang batu (fasa bawah) dan menghentikan pembangunan loji janakuasa arang batu baharu (fasa keluar),” katanya.

Dia turut menambah, “Kementerian komited untuk meningkatkan kekuatan grid sistem melalui integrasi digitalisasi dan pembangunan sistem simpanan tenaga untuk membolehkan integrasi kapasiti solar yang lebih tinggi dan menyiapkan draf Akta Tenaga dan Konservasi Tenaga untuk mengawal penggunaan tenaga oleh pengguna intensiti tinggi dalam sektor komersial dan industri, dengan demikian mengurangkan pelepasan gas rumah hijau.”

Sejak penubuhannya pada tahun 2018, NEA telah melihat peningkatan bilangan penyertaan setiap tahun.

Pada tahun 2023, sejumlah 114 penyertaan diterima, yang menghasilkan pengurangan yang signifikan dalam penggunaan tenaga dan pelepasan karbon, bersama dengan penjimatan kos yang besar.

Dua puluh tiga pemenang NEA 2023 mewakili negara di Anugerah Tenaga ASEAN (AEA) 2023, di mana 12 penamaan berhasil meraih anugerah dalam kategori yang disenaraikan seperti berikut:

a. Kategori 1: Pengurusan Tenaga

b. Kategori 2: Bangunan Cekap Tenaga

c. Kategori 3: Tenaga Boleh Diperbaharui

d. Kategori 4: Anugerah KhasSource link

Leave a Reply