Peserta Asia Pasifik dan Jepun Menyedari Pentingnya Kecerdasan Buatan Bertanggungjawab Menyebabkan Kadar Penggunaan Tinggi: Kajian Menemui


Lebih daripada 70% daripada peserta di Asia Pasifik dan Jepun (APJ) telah memajukan strategi kecerdasan buatan (AI) mereka melepasi peringkat ideasi dan konsep perlahan dan kini sedang bergerak ke peringkat permulaan penggunaan.

Rackspace Technology, melalui kajian terkini mereka yang diberi nama New Foundry for AI by Rackspace (FAIR™) mengungkapkan bahawa hampir sepertiga daripada responden telah berjaya mengintegrasikan AI ke dalam operasi perniagaan mereka, menunjukkan penggunaan dan perkembangan AI yang amat pantas. 

Rackspace Technology, sebuah syarikat teknologi hibrid, multikloud, dan AI berskala penuh terkemuka, juga menjalankan satu tinjauan sebagai sebahagian daripada kajian yang menunjukkan bahawa 77% daripada responden APJ mengatakan bahawa mereka sedang mencapai kesediaan AI dari segi penggunaan platform AI dan awan. Ini merujuk kepada pelaksanaan proses Pengurusan, pengurusan risiko dan pematuhan (GRC) untuk menetapkan garisan panduan untuk organisasi mengembangkan dan melancarkan penyelesaian AI yang bertanggungjawab.

Responden juga menyatakan bahawa mereka bersedia dari segi keselamatan dan privasi. Ini merujuk kepada penerimaan sistem AI yang bertanggungjawab yang direka dengan prinsip senibina kepercayaan sifar, mekanisme identiti yang kukuh, kawalan akses berdasarkan peranan, dan perlindungan siber.

Ketika ditanya di mana mereka berada dalam perjalanan AI mereka pada masa kini, hampir separuh daripada responden melaporkan bahawa mereka “sedia untuk operasi” pada AI. Keputusan tinjauan menunjukkan bahawa pengurangan kos (60%) dan keperluan untuk meningkatkan pengalaman pelanggan (60%), diikuti dengan peningkatan produktiviti pekerja (58%) adalah faktor utama yang mendorong penggunaan AI/Pembelajaran Mesin (ML) dalam organisasi.

“Pengintegrasian AI yang pantas ke dalam landskap perniagaan menuntut perubahan daripada mentaliti ‘tunggu dan lihat’ masa lalu. Berbeza dengan penggunaan yang diukur dari perkomputeran awan, syarikat-syarikat kini menerima AI dengan pendekatan yang aktif. Kepentingan ini timbul daripada antara muka AI yang mesra pengguna, menjadikannya sebuah alat yang serbaguna yang boleh meresapi setiap aspek organisasi.

“Walau bagaimanapun, untuk benar-benar menguasai kuasanya, syarikat-syarikat perlu mengambil pendekatan berulang, sentiasa menilai pulangan pelaburan (ROI) projek AI mereka,” kata Hemanta Banerjee, Naib Presiden Perkhidmatan Data Awan Awam, Rackspace Technology.

Pelaburan dalam AI Terus Meningkat

Keputusan tinjauan menunjukkan peningkatan berterusan dalam pelaburan AI, dengan syarikat-syarikat menjangkakan akan melipatgandakan bajet mereka pada tahun 2024 berbanding dengan tahun 2023. Selain itu, responden APJ mengatakan pelaburan mereka memberikan pulangan yang ketara, dengan 86% melaporkan bahawa syarikat mereka melihat manfaat yang nyata daripada pelaksanaan AI.

Antara kes penggunaan utama untuk inisiatif AI/Pembelajaran Mesin (ML), responden APJ menekankan kecekapan sebagai motivasi dan kelebihan utama, dengan carian pintar (61%), pemprosesan dokumen (59%), dan pengesanan penipuan (54%) muncul sebagai aplikasi utama.

Bila ditanya tentang daya dorong di sebalik strategi AI syarikat mereka, 54% daripada responden APJ menyebut bahawa jabatan IT mereka mengambil peranan utama. Tetapi pasukan IT juga mendapat sokongan daripada pelbagai jabatan lain di seluruh organisasi mereka. Khususnya, 43% daripada responden APJ menyebut bahawa perkhidmatan pelanggan memainkan peranan dalam mendorong strategi AI mereka, manakala 48% melaporkan keterlibatan dari jabatan fungsional seperti pemasaran, jualan, dan kewangan.

Selain itu, kira-kira separuh daripada semua responden juga mengatakan bahawa mereka mencapai matlamat mereka dalam penyokong eksekutif inisiatif AI, keselarasan unit perniagaan keselarasan strategik dan pengurusan produk.

Keselamatan & Etika Menjadi Keutamaan

Walaupun penggunaan yang meluas dan cepat, organisasi tetap berhati-hati terhadap risiko yang berkaitan dengan AI, termasuk kebimbangan etika dan keselamatan yang berkaitan dengan teknologi tersebut. Lima puluh lima peratus responden APJ menilai keselamatan siber sebagai risiko terbesar yang dilihat oleh organisasi mereka dalam penggunaan AI, manakala hanya 50% daripada responden melaporkan bahawa mereka mengikuti dasar pengurusan dan penyimpanan data untuk mengurus pematuhan.

Selain keselamatan, etika muncul sebagai kebimbangan utama, dengan lebih daripada separuh responden APJ menganggap penggunaan AI yang bertanggungjawab dan etika sebagai sebahagian daripada pendekatan mereka terhadap tadbir urus AI. Pertimbangan utama bagi apa yang dianggap oleh responden sebagai ‘AI yang Bertanggungjawab’ adalah privasi data (60%), akauntabiliti (52%) dan ketelusan (50%).

Bakat dan Peningkatan Kemahiran AI

Tinjauan ini juga mengungkapkan kekurangan kemahiran AI yang berterusan. Lapan puluh lima peratus responden APJ telah cuba mendapatkan orang yang memiliki kemahiran AI/ML. Peranan utama yang syarikat-syarikat APJ sedang mencari hasil pembangunan perisian (40%), pembelajaran mesin (43%), analisis data (40%), jurutera data (43%), dan pakar pengurusan data dan keselamatan (38%).

Sebagai balasannya, 40% syarikat kini menawarkan program pembelajaran/latihan AI yang diformalisasikan, dengan 58% lagi merancang untuk mengembangkan program-program tersebut pada masa akan datang.

Kajian Coleman Parkes Research dijalankan pada Januari dan Februari 2024. Penemuan-penemuan didasarkan pada jawapan 1,420 pembuat keputusan IT di seluruh sektor pembuatan/logistik, runcit, penyediaan hospitaliti/perjalanan, tenaga, penjagaan kesihatan/farma/bioperubatan, kerajaan, media/hiburan, dan perkhidmatan kewangan di Asia Pasifik dan Jepun. Kebanyakan syarikat/organisasi yang diintai mempunyai dari 1,000 hingga 9,999 pekerja dan pendapatan tahunan antara USD$50 juta dan USD1 bilion.

Tinjauan ini disponsored oleh Amazon Web Services (AWS).Source link

Leave a Reply