Pesawat SIA Terhempas Teruk Menyebabkan Satu Maut, Banyak Cidera


Seseorang telah meninggal dunia selepas pesawat Singapore Airlines (SIA) dari London ke Singapura mengalami gangguan turbulensi yang teruk, kata syarikat penerbangan itu pada hari Selasa (21 Mei).

“Kami boleh mengesahkan bahawa terdapat kecederaan dan satu kematian di dalam pesawat Boeing 777-300ER. Terdapat sejumlah 211 penumpang dan 18 krew di dalam pesawat,” kata SIA dalam pos Facebook pada hari Selasa petang.

SQ321, yang berlepas dari Lapangan Terbang Heathrow London pada jam 10.38 malam waktu tempatan pada hari Isnin, telah diubah haluan ke Bangkok pada hari Selasa. Ia mendarat di Lapangan Terbang Suvarnabhumi pada jam 3.45 petang waktu tempatan (4.45 petang waktu Singapura). 

“Keutamaan kami adalah untuk memberikan sebarang bantuan yang mungkin kepada semua penumpang dan krew di dalam pesawat,” kata SIA.

“Kami sedang bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan di Thailand untuk memberikan bantuan perubatan yang diperlukan, dan menghantar pasukan ke Bangkok untuk memberikan sebarang bantuan tambahan yang diperlukan.”

Tiada maklumat diberikan mengenai kewarganegaraan individu yang meninggal dunia, atau sama ada beliau merupakan penumpang atau ahli krew. Dalam pos Facebook yang berasingan, SIA menasihati orang yang berada di Lapangan Terbang Changi untuk menerima penumpang SQ321 untuk pergi ke kaunter maklumat untuk mendapatkan bantuan.

CNASource link

Leave a Reply