Pertumbuhan Kredit di China Menyusut untuk Kali Pertama, Pertumbuhan Pinjaman Mengecewakan


Kredit China pada bulan April mengecut untuk kali pertama kerana penjualan bon kerajaan melambat, manakala peluasan pinjaman lebih teruk dari yang dijangkakan sebagai tanda permintaan yang lemah.

Pembiayaan agregat, satu ukuran kredit yang luas, berkurang hampir 200 bilion yuan ($27.7 bilion) pada bulan April dari bulan sebelumnya, menurut pengiraan Bloomberg dari data yang dikeluarkan oleh Bank Rakyat China pada hari Sabtu. Ini adalah kali pertama ukuran itu mengalami penurunan sejak data yang sama dimulai pada tahun 2017, mencerminkan kontraksi dalam aktiviti pembiayaan.

Melihat lebih jauh, dengan menggunakan set data yang lebih kecil yang mengecualikan perkara seperti pembiayaan kerajaan, ini adalah penurunan pertama sejak Oktober 2005, menurut Bloomberg Economics.

Penyejian data menunjukkan bahawa lebih banyak bon kerajaan yang dilunaskan daripada yang dijual dalam bulan tersebut, menyumbang kepada penurunan itu. Pembiayaan dari perbankan bayangan – yang merujuk kepada aktiviti di luar sistem perbankan formal – juga mencatat penurunan, memberatkan kredit keseluruhan.

Institusi kewangan menawarkan 731 bilion yuan pinjaman baru pada bulan April, lebih rendah daripada 916 bilion yuan yang dijangkakan. Kadar pertumbuhan pinjaman yang belum dilunaskan menurun kepada 9.1% dari 9.2% pada bulan Mac.

“Volatiliti dalam data bulan ini boleh ditanggung kerana kerajaan akan menerbitkan bon kerajaan ultra-panjang tidak lama lagi, jadi pembeaan kredit pada bulan Mei dan Jun akan mengimbangi,” kata Bruce Pang, ekonom utama Greater China di Jones Lang LaSalle Inc.

Kerajaan telah menjual bon dengan kadar lebih lambat dari yang dijangkakan sepanjang tahun ini, membantu memperkuat reli bon kerajaan kerana permintaan melebihi bekalan. Pemimpin tertinggi China dalam mesyuarat Politburo bulan lalu menyerukan untuk penerbitan lebih cepat bon kerajaan khas dan bon khas kerajaan tempatan – sumber utama pembiayaan projek infrastruktur. Beijing merancang untuk menerbitkan 1 trilion yuan bon kerajaan khas tahun ini.

Pang mengatakan penurunan pembiayaan bayangan menunjukkan fokus pihak berkuasa untuk mencegah risiko, kerana PBOC telah menekankan dalam beberapa bulan terakhir niatnya untuk mengelakkan wang terbiarkan dalam sistem kewangan.

Bulan April biasanya merupakan bulan aktiviti pinjaman yang perlahan, kerana bank tidak terburu-buru untuk mencapai sasaran pinjaman suuku. PBOC juga menahan diri dari melonggarkan dasar monetari dalam beberapa minggu terakhir, untuk mengelakkan memberi tekanan penurunan yang lebih kepada yuan dan menambah bahan api kepada reli bon kerajaan yang menimbulkan kebimbangan.

PBOC telah menekankan bahawa pasaran tidak sepatutnya melihat kadar pertumbuhan kredit secara mutlak dalam beberapa bulan terakhir, dengan menyatakan alasan termasuk pembaikan struktur kredit yang membolehkan industri baru mendapatkan lebih banyak sokongan kewangan. Dalam laporan yang diterbitkan pada hari Jumaat, bank pusat mengatakan bahawa pembeaan kredit yang lebih perlahan masih mencukupi untuk menyokong ekonomi.

Sebagai tanda aktiviti perniagaan yang lembap, ukur kewangan M1 – yang termasuk tunai dalam peredaran dan beberapa deposit tuntutan korporat – jatuh 1.4% pada bulan April daripada tahun sebelumnya, pertama kalinya ia telah jatuh dalam lebih daripada dua tahun. Pinjaman rumah isi rumah sederhana dan sederhana, sebagai proksi untuk pinjaman gadai rumah, menyusut pada bulan April sebagai cerminan kelemahan dalam pasaran hartanah.

Pinjaman baru sederhana dan sederhana kepada syarikat lebih kecil daripada jumlah yang dicatat setahun yang lalu, menunjukkan permintaan pelaburan yang lemah.

Pemimpin tertinggi China memberikan petunjuk tentang lebih banyak ruang untuk rangsangan dasar semasa mesyuarat yang baru-baru ini. Politburo Parti Komunis berjanji pada akhir April untuk “menggunakan dengan fleksibel” alat termasuk kadar faedah dan nisbah keperluan simpanan, yang menentukan jumlah tunai yang bank-bank harus simpan sebagai simpanan.

Pihak berkuasa juga meningkatkan sokongan mereka untuk pasaran hartanah, yang telah menjadi pembeban besar bagi ekonomi dan pertumbuhan kredit. Hangzhou dan Xi’an telah menghapuskan semua sekatan pembelian hartanah perumahan baru-baru ini, selepas mesyuarat Politburo yang menyeru untuk kajian cara untuk menangani rumah-rumah yang tidak terjual. Penurunan rekod kepada kadar rujukan bagi gadai rumah pada bulan Februari gagal untuk membalikkan sentimen dalam pasaran perumahan. – BloombergSource link

Leave a Reply