Pertama kali dapat boarding pass macam ni! Tapi ni sebab overbooking. Nak check in pula…

Pertama kali dapat boarding pass macam ni. Ini bermakna overbooking. Nak check in online atau kat mesin Air Asia, tak boleh. Kena pergi kaunter. Terkejutnya, tiket kita dah kena overlapped dengan orang lain.

Tiket airline Air Asia dijual lebih daripada bilangan tempat duduk dalam kapal terbang. Bila tanya-tanya krew dalam kabin, diorang kata ni biasa dalam dunia penerbangan. Mereka yang tak dapat tempat duduk, akan dibawa ke penerbangan seterusnya dan itu membantu mengurangkan pembaziran tempat duduk.

Entah dapat tempat duduk kosong dalam penerbangan (yang dibeli) atau kena naik penerbangan seterusnya dan terima 50USD. Nasib baik dapat pengalaman baru.

Inilah yang berlaku dalam dunia perniagaan dan ‘situasi’ hari ni. Kumpul sebanyak mungkin, lepastu susun ikut kehendak diorang. Kita tak berkuasa, malah terpaksa terima je. Kalau nak claim, beli tiket baru lagi mahal.

Kredit: Syafiq Syahmi Sazali

First time dapat boarding pass begini

Ini bermaksud overbooking. Nak check in online atau kat mesin Air Asia, tak dapat. Kena ke kaunter. Rupa-rupanya, tiket kita dah kena sailang dengan orang lain.

Tiket airline Air Asia dijual lebih dari seat yang ada dalam kapal terbang. Bila tanya-tanya crew cabin, katanya ni biasa je dalam dunia airline satu dunia. Mereka yang tidak dapat seat, akan dibawa ke flight seterusnya dan itu membantu mengurangkan pembaziran tempat duduk.

Either kita dapat seat kosong dalam flight (yang dibeli) atau naik flight seterusnya dan terima 50USD. Alhamdulillah dapat ilmu baru.

Inilah yang digunakan dalam dunia bisnes dan ‘situasi’ hari ni. Collect sebanyak-banyaknya, then disusun ikut kehendak mereka. Kita tiada kuasa, malah terpaksa akur. Kalau minta claim, beli tiket baru lagi mahal.

Kredit: Syafiq Syahmi Sazali




Source

2 COMMENTS

Leave a Reply