KUALA LUMPUR: Golfer profesional negara, Gavin Kyle Green dan Ashley Lau tetap menjadi harapan terbaik Persatuan Golf Malaysia (MGA) untuk memikul cabaran negara di Sukan Olimpik Paris 2024 pada bulan Julai.

Presiden MGA, Tan Sri Mohd Anwar Mohd Nor memberi jaminan terhadap prospek mereka setelah mencatatkan kehadiran mereka yang konsisten dalam ranking 60 teratas, dengan hampir sebulan lagi sebelum jendela kelayakan ditutup.

Gavin mengekalkan kedudukan yang kukuh dalam perjalanannya ke Olimpik, kini berada di tempat ke-52 di kalangan pemain lelaki, manakala Ashley menduduki tempat ke-50 di kalangan peserta wanita, mengikut ranking terkini.

“Saya sangat optimis bahawa kedua-dua mereka akan meraih tempat masing-masing, mengingatkan bahawa masih ada masa sehingga Jun (17 Jun untuk lelaki, 24 Jun untuk wanita) untuk kelayakan.

“Masih ada banyak pertandingan untuk disertai, jadi mereka perlu mengekalkan konsistensi dan memastikan ranking mereka tidak merosot,” katanya kepada Bernama selepas pelancaran Siri Golf Wanita Poh Kong yang diadakan di sini hari ini.

Malaysia sebelum ini telah menumpukan harapan kepada Natasha Andrea Oon, seorang pemain golf profesional wanita lain yang berada di tempat ke-59, untuk mewakili negara dalam acara sukan global yang bergengsi itu.

Pada Olimpik 2020 di Tokyo, Malaysia menghantar dua wakil, Gavin dan Kelly Tan dalam kategori wanita.

Edisi kedua Siri Golf Wanita Poh Kong, sementara itu, bertujuan untuk menggalakkan lebih banyak penyertaan golongan wanita dalam sukan itu, menargetkan lebih 120 peserta yang bertanding untuk memenangi piala cabaran yang baru diperkenalkan tersebut.

Pusingan pertama dijadualkan pada 3 Julai di Kuala Lumpur Golf and Country Club, dengan pusingan seterusnya dijadualkan pada 15 Oktober di Horizon Hills Golf and Country Club di Johor Bahru.Source link

Leave a Reply