KUALA LUMPUR: Bekas juara dunia, PV Sindhu mengaku bahawa pertandingan tunggal wanita kini tidak sama seperti dulu kerana setiap pemain, walaupun tidak dikenali, berpeluang untuk mengejutkan pemain teratas dunia.

Pemain berusia 29 tahun itu mengatakan bahawa adalah penting baginya untuk menyertai kejohanan Malaysia Masters 2024 untuk menguji kebolehan sebelum bersaing dalam Sukan Olimpik Paris 2024 pada bulan Julai ini.

“Saya memilih Malaysia Masters kerana saya sudah bersedia (dengan keyakinan 100 peratus) dan telah berlatih secara aktif. Sama ada terdapat pemain teratas atau tidak di sini (Malaysia Masters) tidak memberi bezanya kerana jika tidak di Malaysia, kita mungkin akan bertemu dalam kejohanan lain.

“Sebenarnya, saya sentiasa merindui sokongan dan sorakan penyokong di Malaysia. Peminat badminton di sini sangat membantu dan saya boleh mendengar mereka menjeritkan namaku,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sindhu juga mengatakan bahawa dia ‘mengidam’ untuk memenangi gelaran Malaysia Masters 2024 tetapi akan menumpukan perhatian pada setiap perlawanan terutama selepas mengesahkan tempatnya dalam separuh akhir kejohanan Super 500, selepas mengalahkan pemain kelima, Han Yue dari China, 21-13, 14-21 dan 21-12 dalam suku akhir hari ini.

Sindhu akan menghadapi Busanan Ongbamrungphan dari Thailand esok untuk tempat akhir pada hari Ahad.Source link

Leave a Reply