Pergerakan Sedikit Dijangka di Bursa Malaysia


Bursa Malaysia pada hari Khamis mengakhiri kemenangan dua hari di mana ia meningkat hampir 2 mata atau 0.1 peratus.

Indeks Komposit Kuala Lumpur sekarang berada sedikit di atas 1,510 mata dan dijangka akan kekal dalam kawasan tersebut pada Jumaat.

RHB Retail Research dalam catatan hari ini (9 Feb) berkata FKLI mengalami ayunan yang tidak menentu semalam sebelum ditutup 4 mata lebih tinggi pada 1,519 mata sambil mengekalkan struktur tren naiknya.

Dibuka lebih rendah pada 1,514 mata, indeks itu merosot dengan tajam dalam sesi awal – mencapai rendah pada 1,495.50 mata.

Kemudian, ia mengalami peningkatan kuat untuk sisa sesi, mencapai puncak pada 1,524.50 mata sebelum mundur semasa penutupan.

Sesi yang tidak menentu semalam melihat peningkatan dari sokongan 1,500 mata.

Mengiringi momentum yang baru dihidupkan, kami mengjangkakan FKLI akan mengekalkan lintasan mendaki dalam jangka sederhana – menguji rintangan segera 1,530 mata.

Dengan RSI yang meningkat kepada 68% dalam wilayah positif, menunjukkan momentum bullish meningkatkan lajunya, sikap dagangan bullish mereka kekal utuh.

Pedagang dinasihatkan untuk mengekalkan kedudukan long yang dimulakan pada 1,455 mata (penutupan 3 Nov 2023). Untuk mengurangkan risiko perdagangan, stop-loss ditetapkan pada 1,450 mata.

Sokongan segera kekal pada 1,500 mata, diikuti oleh 1,480 mata. Sementara itu, rintangan pertama kekal pada 1,530 mata, diikuti oleh 1,550 mata.

Malacca Securities (MSSB) berkata FBMKLCI (-0.05%) ditutup rata, walaupun pasaran serantau yang kebanyakannya positif, jika keuntungan tertentu di sektor Utiliti ditampung oleh kerugian di kalangan heavyweight Gaming.

Pada pasaran lebih luas, sektor Pembinaan (+1.78%) menjadi sektor terkemuka, manakala sektor Perkhidmatan Kewangan (-0.18%) merosot.

Masa Depan

FBMKLCI ditutup rata setelah diperdagangkan secara positif menuju posisi tertinggi dalam sesi pada sekitar tahap 1,521 dipimpin oleh tekanan jualan di Genting.

Sementara itu, pasaran saham AS melonjak untuk sesi lain apabila S&P500 mencapai tolak ansur 5,000 mata karena secara kasarnya selaras, manakala tuntutan pengangguran datang sedikit di bawah jangkaan.

Kami percaya pasaran sedang memberi tumpuan kepada musim pendapatan yang kukuh yang meningkatkan sentimen keseluruhan baru-baru ini menampung kelewatan pemotongan kadar faedah yang dijangka oleh Fed.

Dalam situasi ini, Wall Street mungkin ditokok dalam persekitaran yang ditinggikan sekurang-kurangnya untuk jangka masa dekat. Pada pasaran komoditi, harga minyak Brent diperdagangkan kukuh di atas USD80/bbl di tengah-tengah tanda-tanda ketegangan berterusan di Timur Tengah apabila Israel menolak tawaran gencatan senjata dari Hamas.

Fokus sektor: Lebih dekat kepada rumah, kami mengjangkakan sokongan belian akan dilihat dalam sektor Teknologi selaras dengan Wall Street. Juga, kami mengjangkakan sektor Pembinaan dan Utiliti untuk melanjutkan pergerakan menaiknya dengan sokongan belian semalam walaupun perlambatan dalam aktiviti perdagangan menjelang cuti Tahun Baru Cina.

Mereka menidakkan bahawa katalis dagangan mungkin berkisar sekitar (i) pemulihan potensi KL-SG HSR dan (ii) pelaburan pusat data di Malaysia untuk jangka masa dekat. Persepsi Teknikal Bloomberg FBMKLCI

FBMKLCI ditutup rata dan masih berada dalam fasa konsolidasi. Bacaan teknikal pada indeks utama adalah campuran, dengan Histogram MACD melanjutkan bar kurang negatif, sementara RSI mengekalkan di atas tahap 50.

Rintangan dijangkakan sekitar 1,520-1,530 dan sokongan ditetapkan pada 1,490-1,480.Source link

Leave a Reply