Perdana Menteri Menuju Jepun Untuk Perjalanan Kerja 3 Hari


Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menjalani lawatan kerja tiga hari ke Jepun dari 22 hingga 24 Mei, di mana beliau akan menghadiri Persidangan Antarabangsa ke-29 mengenai Masa Depan Asia (Persidangan Nikkei).

Menurut Wisma Putra, Perdana Menteri akan diketuai oleh Menteri Luar Datuk Seri Mohamad Hasan, Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz; dan Menteri Sumber Manusia Steven Sim Chee Keong.

Bersamaan dengan anjuran Nikkei Inc setiap tahun sejak 1995, Persidangan Nikkei menghimpunkan pemimpin kerajaan dan perniagaan untuk berkongsi visi mereka mengenai masa depan Asia. Ia dianggap sebagai salah satu persidangan global yang penting di Asia.

Ini akan menjadi kali pertama Anwar menyertai Persidangan Nikkei. Beliau dijadual untuk memberi ucaptama bertajuk “Kepimpinan Asia dalam Dunia yang Tidak Menentu”.

Pemimpin Asia lain yang dijadual untuk berucap di acara tersebut adalah Perdana Menteri Singapura yang baru dilantik Lawrence Wong; Presiden Laos Thongloun Sisoulith; dan bekas duta Indonesia ke Amerika Syarikat Dino Patti Djalal.

Perdana Menteri juga dijadual untuk mengadakan pertemuan dwi hala dengan rakan sejawat Jepunnya Fumio Kishida untuk membincangkan inisiatif memperkukuh hubungan dan kerjasama Malaysia-Jepun, berikutan peningkatan Rakan Strategik Komprehensif pada Disember 2023.

Antara perkara yang akan dibincangkan termasuk isu berkaitan dengan teknologi tinggi, transisi tenaga dan kerjasama alam sekitar, pertahanan dan keselamatan, serta kerjasama dalam pendidikan tinggi.

Kedua-dua pemimpin juga akan bertukar pendapat mengenai isu serantau dan antarabangsa yang menarik minat bersama.

Mengakui peranan Jepun sebagai salah satu punca utama pelaburan langsung luar negara Malaysia dan potensi untuk pertumbuhan lebih lanjut dalam bidang ekonomi, Anwar juga akan menghadiri sesi interaktif dengan beberapa kapten industri.

Pada 2023, sebanyak 2,810 projek oleh syarikat Jepun telah dilaksanakan di Malaysia, dengan pelaburan berjumlah RM102.11 bilion dan 344,120 pekerjaan dicipta.

Jepun telah menjadi rakan niaga Malaysia yang keempat terbesar selama sembilan tahun berturut-turut.

Pada 2023, jumlah perdagangan antara Malaysia dan Jepun bernilai RM156.64 bilion.Source link

Leave a Reply