Perdana Menteri Memperingatkan Imigrasi Tentang Kepadatan di Lapangan Terbang


Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim, mengkritik Jabatan Imigresen hari ini atas isu kesesakan di sempadan negara, khususnya di lapangan terbang. Beliau membandingkan teguran beliau dengan “kasih sayang ibu bapa” dan berharap bahawa jabatan tersebut dapat memperbaiki situasi di kaunter yang mengendalikan kemasukan pelancong. Beliau menekankan bahawa pelancong tidak akan menerima alasan bagi kelewatan dan beliau mengharapkan isu tersebut dapat diselesaikan dengan berkesan.

Anwar menyatakan bahawa peningkatan tiba-tiba jumlah pelancong telah menjadikan Malaysia destinasi popular, dengan peningkatan sehingga 80% dalam bulan-bulan awal tahun ini, menimbulkan tekanan kepada agensi-agensi. Beliau mengatakan bahawa Kementerian Dalam Negeri membincangkan isu tersebut hampir setiap hari untuk mencari penyelesaian dan beliau yakin bahawa akan ada pengumuman yang membawa perubahan dalam waktu dekat untuk memudahkan kedatangan dan mengelakkan kesesakan.

Walaupun terdapat kekangan, tekad PM sedemikian rupa sehingga tiada apa yang tidak boleh dicuba untuk mencari jalan keluar, beliau berkesimpulan. Malaysia menjangkakan lebih daripada 27 juta lawatan pelancong tahun ini, dengan peningkatan terutamanya dari rantau Asia.Source link

Leave a Reply