Perbahasan PM Mengenai Kesan Kenaikan Cukai Perkhidmatan Terhadap Kos Sara Hidup Dalam Sesi Dewan Rakyat


Pada sesi Dewan Rakyat hari ini, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka akan menjelaskan kesan kenaikan Cukai Perkhidmatan dari enam kepada lapan peratus baru-baru ini terhadap kos sara hidup rakyat dan kos pengeluaran industri.

Makluman ini diberikan sebagai jawapan kepada soalan yang diajukan oleh Datuk Mohd Shahar Abdullah (BN-Paya Besar) semasa sesi soal jawab Perdana Menteri, seperti yang tertera dalam Kertas Perintah Parlimen.

Selain itu, Datuk Dr Ku Abd Rahman Ku Ismail (PN-Kubang Pasu) ingin mendapatkan kejelasan tentang syarikat-syarikat dari Australia dan Jerman yang sedang melabur jumlah besar—RM24.5 bilion dan RM45.4 bilion, masing-masing—di Malaysia, beserta butir-butir mengenai sektor-sektor industri yang akan dibangunkan.

Ku Abd Rahman juga ingin mengetahui strategi kerajaan dan langkah-langkah yang diambil untuk meningkatkan nilai perdagangan, khususnya melalui eksport, bagi tahun ini.

Dalam segmen soal jawab, Lim Guan Eng (PH-Bagan) akan menyelami rancangan Menteri Sumber Manusia untuk menangani kekurangan pekerja asing, termasuk bilangan yang diperlukan dan usaha untuk menyusun semula agensi-agensi kementerian bagi mengatasi cabaran ini.

Selain itu, rang undang-undang penting—Rang Undang-Undang Keselamatan Sosial Pekerja (Pindaan) 2024 dan Rang Undang-Undang Sistem Insurans Pekerjaan (Pindaan) 2024—akan dibentangkan untuk bacaan pertama di Dewan Rakyat hari ini.

Selain itu, perbincangan mengenai Rang Undang-undang Perbekalan (Pembahagian Semula Peruntukan Perbelanjaan) 2024 di peringkat jawatankuasa akan berterusan.

Minggu ini adalah minggu terakhir sesi Dewan Rakyat (Sesi Ketiga Parlimen ke-15) yang bermula pada Februari 26 yang lalu.Source link

Leave a Reply