Perak yakin dengan keupayaan Sarawak untuk menyediakan kemudahan terbaik


KUCHING: Perak yakin dengan keupayaan Sarawak untuk menyediakan kemudahan terbaik untuk semua acara yang dipertandingkan dalam Sukan Malaysia 2024 (SUKMA) yang akan diadakan pada bulan Ogos ini.

Sekretaris Kerajaan Negeri Perak Datuk Ahmad Suaidi Abdul Rahim, yang juga ketua misi kontinjen negeri ke SUKMA 2024, berkata bahawa sebagai tuan rumah, Sarawak nampaknya mempunyai kelebihan kerana kebanyakan tempat pertandingan sudah dibina dan hanya perlu dikemaskinikan.

“Sarawak mempunyai tempat pertandingan sedia ada berbanding tuan rumah terdahulu yang terpaksa membina tempat baru.

‘Kami lihat beberapa kerja kerja pembaikan dan restorasi sedang dilakukan, dan satu dua tempat pertandingan sedang disiapkan… Saya rasa Sarawak boleh menyiapkannya mengikut standard sukan,” katanya kepada wartawan selepas melawat beberapa kemudahan sukan di sini hari ini.

Beliau bersama kira-kira 30 wakil dari kerajaan negeri Perak telah melihat persiapan untuk acara sukan di beberapa lokasi, termasuk Stadium Sarawak, Stadium Negeri dan Pusat Akuatik Pandelela Rinong.

Ahmad Suaidi berkata bahawa mereka juga akan melawat beberapa lokasi SUKMA di kawasan utara dan tengah negeri, seperti Miri, Sibu, Mukah dan Bintulu.

“Salah satu sebab kunjungan kami awal adalah supaya kami boleh mengenali kawasan di sini dan kami menerima cabaran sebagai satu pasukan untuk memastikan bahawa SUKMA ke-21 akan berjaya,” katanya.Source link

Leave a Reply