Penyingkiran Stadium Shah Alam Dianggarkan Mengambil Masa 6 Bulan Tanpa Penggunaan Bahan Letupan.


Menteri Besar Selangor berkata proses pengeboman Stadium Shah Alam dijangka mengambil masa enam hingga tujuh bulan menggunakan kaedah konvensional tanpa menggunakan bahan letupan. Walaupun ia mengambil masa, kaedah ini menurut Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari adalah lebih selamat dan tidak memberi kesan kepada penduduk sekitar Seksyen 13.

MB tersebut berkata kaedah yang lebih cepat adalah dengan melakukan pengeboman ke atas stadium dan selesai dalam masa sehari namun ini akan menyebabkan kesan luaran terutamanya bunyi bising.

Pengurus Besar unit projek khas pula berkata bahawa fasa pertama melibatkan pengeboman dan pembinaan semula Stadium Shah Alam akan bermula bulan ini dan dijangka siap pada Disember 2026. Datuk Ir Ruslan Abdul Aziz menjelaskan bahawa fasa kedua dijadualkan bermula pada Januari 2027 melibatkan teater dalam, sayap sukan dan belia serta kawasan rekreasi. Fasa akhir untuk pembinaan terminal bersepadu dan hotel dijangkakan bermula antara Januari 2028 dan Disember 2029.Source link

Leave a Reply