Penyertaan Projek Awam Dan Swasta Membantu Memajukan Sektor PembinaanSektor pembinaan bakal mengalami musim yang cergas dengan pelaksanaan pelbagai projek infrastruktur awam mega seperti MRT3 bernilai RM45 bilion atau MRT Lingkaran yang akan menyediakan penyambungan kepada MRT, LRT, monorel, dan laluan kereta api sedia ada di Lembah Klang melalui stesen pertukaran, dan LRT Bayan Lepas bernilai RM9.5 bilion, yang akan membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas kronik di Pulau Pinang.

Ditambah dengan pelaksanaan enam projek mitigasi banjir yang dilaporkan bernilai RM13 bilion termasuk kerja-kerja mitigasi banjir di Sungai Johor, pembinaan takungan dua fungsi Sungai Klang-Sungai Rasau (Selangor) dan Pembangunan Daerah Terpadu Lembangan Sungai Golok Fasa 3 (Kelantan) serta pakej baru Lebuhraya Pan Borneo, pihak berkenaan percaya bahawa akan ada pekerjaan yang mencukupi untuk semua pihak. Kenanga menambahkan bahawa mereka tidak bimbang dengan perbelanjaan pembangunan kasar yang lebih rendah sebanyak RM90 bilion dalam Belanjawan 2024, berbanding dengan anggaran RM97 bilion dalam Belanjawan 2023 kerana kerajaan boleh menggunakan DanaInfra Nasional Bhd untuk membiayai projek awam berskala besar ini secara luar kertas kewangan.

Dari segi masa, LRT Bayan Lepas mungkin akan dilancarkan pada pertengahan tahun ini kerana “pemandu kereta” GAMUDA telah berada dalam perbincangan yang “lanjut” dengan kerajaan untuk menyiapkan model pelaksanaan, tertunggu kebenaran kerajaan sementara Jabatan Alam Sekitar telah menerbitkan Laporan Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA) untuk segmen LRT pada 5 Mac 2024. Projek yang ditaja oleh kerajaan ini merangkumi kos pemerolehan tanah kira-kira RM1.5 bilion dan kos pembinaan RM7 bilion hingga RM8 bilion. Sementara itu, pihak berkenaan mengatakan mereka memahami bahawa MRT Corp baru-baru ini meminta pihak yang menawar pakej kerja MRT3 untuk memanjangkan kesahihan tawaran mereka untuk kali keempat hingga akhir Mac 2024 dan nampaknya MRT Corp kemungkinan akan meminta perlanjutan lain tidak lama lagi.

Berdasarkan maklumat di atas, Kenanga percaya secara realistik, projek ini mungkin hanya akan bermula pada separuh kedua tahun 2024 paling cepat. Bagi projek rel berpantas KL-Singapura (HSR), setakat ini hanya BLAND (Tidak Dinilai) yang mengumumkan bahawa unit yang memiliki 70% Berjaya Railnya telah membentuk konsortium dengan IJM, MRCB (Tidak Dinilai) dan syarikat kereta api kebangsaan KTMB untuk mengemukakan tawaran untuk HSR apabila latihan permintaan maklumat (RFI) ditutup pada 15 Januari 2024. Dilaporkan bahawa tujuh konsortium telah mengemukakan tawaran untuk projek HSR. Menurut pendapat kami, masih terlalu awal bagi projek tersebut.

Di pihak lain, kerajaan telah berjanji untuk mempercepatkan projek-projek yang sedang berjalan di Malaysia Timur seperti Lebuhraya Pan Borneo dan Jalan Berkaitan Sabah-Sarawak. Menurut Semakan Pertengahan Tempoh Rancangan Malaysia ke-12, Fasa 1 Lebuhraya Pan Borneo Sarawak telah mencapai 92% penyelesaian manakala Fasa 1A di Sabah mencapai 74% penyelesaian pada tahun 2023. Dengan penyertaannya dalam projek Jalan Berkaitan Sarawak-Sabah, KIMLUN berminat untuk membida pakej kerja dari Fasa 2 Lebuhraya Pan Borneo Sarawak, manakala IJM juga menunjukkan minat. Sementara itu, kerajaan negeri Sabah mengatakan bahawa keseluruhan 19 pakej kerja Fasa 1B Lebuhraya Pan Borneo Sabah bernilai keseluruhan RM15.7 bilion akan diberikan menjelang Mac 2024.

Sementara itu, pasaran pembinaan sektor swasta akan kekal berkembang, disokong oleh pelaburan besar-besaran dalam kilang semikonduktor dan pusat data baru. Malaysia semakin mendapat perhatian sebagai destinasi untuk pelaburan pusat data, seperti yang dibuktikan oleh TENAGA yang telah menandatangani Perjanjian Bekalan Elektrik dengan sembilan pusat data yang memerlukan permintaan tenaga lebihan sehingga 2,300MW. Sejauh ini, sembilan pusat data telah siap dengan permintaan tenaga sebanyak 635MW. Syarikat utiliti kebangsaan menunjukkan potensi permintaan tambahan sebanyak 7,000MW elektrik dari pusat data menjelang Tahun 2034. Projek-projek kilang semikonduktor dan pusat data ini adalah besar, bernilai antara RM1 bilion hingga RM1.5 bilion setiap satu, dan biasanya dilaksanakan dengan pantas, yang bermakna mereka mendapat margin yang lebih baik. SUNCON dan KERJAYA (OP; TP: RM1.90) telahpun mendapat kontrak-kontrak seumpama ini.

Secara umumnya, pembina-pembina telah menunjukkan hasil kemenangan kerja baru yang lebih tinggi tahun ini. GAMUDA menunjukkan kemenangan kerja baru bernilai RM25 bilion dalam tempoh 24 bulan, manakala SUNCON baru-baru ini meningkatkan jangkaan untuk kemenangan kerja baru dalam FY24 kepada RM3 bilion daripada RM2.5 bilion. Walaupun WCT belum mengunci sebarang kerja penting baru dalam FY23, mereka juga menunjukkan jangkaan kemenangan kerja baru yang cergas sebanyak RM3 bilion (berbanding dengan anggaran kami yang lebih beramanah berjumlah RM1 bilion).

Sementara itu, kemenangan kerja baru IJM YTD FY24 (FYE: Mac 2024) sebanyak RM3.62 bilion telah melebihi sasaran setahun penuh mereka sebanyak RM3.0 bilion dan pihak berkenaan mengatakan mereka menganggap bahawa mereka akan mendapat kontrak bernilai RM4.6 bilion dalam FY25 (FYE: Mac 2025). Di pihak lain, YTD, KERJAYA telah memenangi kerja baru bernilai RM377.9 juta berbanding dengan anggaran setahun penuh sebanyak RM1.5 bilion. Kemenangan kerja baru KIMLUN YTD telah mencapai RM133.6 juta berbanding dengan anggaran setahun penuh kami sebanyak RM750 juta.

Industri ini bersedia untuk pemulihan margin kerana kontrak-kontrak yang baru diperolehi mencerminkan inflasi kos. Selain itu, selepas pandemik, semakin biasa untuk kontrak mengandungi klausa eskalasi harga untuk melindungi margin pendereksa. Oleh itu, pihak berkenaan mengharapkan margin industri akan meningkat pada tahun 2024 apabila kontrak lama dengan margin rendah berakhir dan kontrak baru dengan margin normal dan lebih tinggi mula memberi sumbangan.Source link

Leave a Reply