Smart Asia Chemical Bhd (Smart) dibuka pada harga 50 sen di Pasaran ACE Bursa Malaysia meningkat 10 sen atau 25% daripada harga tawaran awalnya sebanyak 40 sen setiap saham hari ini dengan tujuan mengumpulkan RM37.4 juta.

Saham tersebut disenaraikan di bawah sektor Produk & Perkhidmatan Industri Pasaran ACE, saham tersebut naik seingga 50.5 sen dan terkini berada pada harga 48 sen, setelah lebih daripada 31 juta saham ditukar milik sekitar jam 9.30 pagi. 

Daripada hasil yang dijangkakan dikumpulkan, kumpulan tersebut merancang untuk menggunakan RM16 juta untuk sebahagian membiayai pembinaan sebuah kilang di Perak manakala RM11 juta akan digunakan untuk pembelian dan pengoperasian sebuah sistem pengeluaran cat automatik.

Selain itu, RM5 juta daripada hasil tersebut akan digunakan untuk pembelian 250 set mesin tawaran POS warna pintar, dan baki RM1.3 juta akan diperuntukkan untuk modal kerja, dan RM4.1 juta untuk menjelaskan kos berkaitan penyenaraian.

Sebelum ini, latihan IPO telah menyaksikan saham Smart telah diraikan lebih daripada 33.8 kali. Pada penutupan permohonan IPO pada 24 Mei, pengeluar cat industri tersebut mengatakan bahawa mereka menerima 13,441 permohonan untuk 635.7 juta saham baru daripada orang awam Malaysia untuk 18.49 juta saham yang diperuntukkan untuk langganan awam – mewakili kadar langganan keseluruhan sebanyak 33.8 kali.

Operasi utama Smart Asia Chemical melibatkan pembangunan, pengeluaran, pengedaran, dan penjualan pelbagai cat hiasan, perlindungan lapisan untuk kegunaan rumah tangga dan industri, dan produk berkaitan cat lain.

Kumpulan tersebut pada masa kini mempunyai sembilan pemborong dan 937 peniaga di Malaysia, selain daripada 14 pengedar berlesen di pasaran luar negara, termasuk Singapura, Brunei, Indonesia, Kemboja, Vietnam, dan Myanmar.

IPO ini akan mengurangkan pegangan terus pengarah urusan Goh Chye Hin kepada 44.5% dan kepada 7.51% untuk isterinya, Kee Hui Lang, yang juga pengarah eksekutif bukan bebas.

Berdasarkan jumlah saham Smart Asia Chemical sebanyak 276.35 juta saham, Goh memiliki pegangan sebanyak 59.55% dalam syarikat, manakala Kee memiliki 10.05%. Pegangan tak langsung sebanyak 3.62% yang mereka miliki melalui anak-anak mereka dijangka akan dilaraskan kepada 2.7%.

Mercury Securities Sdn Bhd adalah penasihat utama, penaja, penjamin dan ejen penempatan tunggal untuk IPO ini.Source link

Leave a Reply