Penurunan nilai Ringgit mungkin berterusan, Inilah sebabnya


Meskipun ukuran inflasi kegemaran Fed, PCE teras, telah melemahkan dan momentum disinfalsi dijangka berterusan, peningkatan 0.4% MoM baru-baru ini dalam CPI teras terus memberi mesej campur kepada pasaran. Ini jelas mengurangkan jangkaan tentang pusingan awal Fed, menyebabkan pasaran mengecilkan harga dari tujuh hingga hanya empat penurunan kadar 25 mata asas untuk tahun ini, akhirnya melemahkan aset risiko. Ringgit pula telah merosot ke paras di atas 4.78 berbanding USD, lebih diperburuk oleh aliran keluar asing yang berterusan dalam ruang bon.

Keseronokan kejutan dalam jualan runcit AS juga sedikit menyumbang kepada harga semula pertaruhan kadar Fed untuk pemotongan. USD juga telah menarik balik kenaikannya selepas CPI, mengingatkan bahawa perbelanjaan pengguna yang lebih perlahan adalah pendahulu kepada perlambatan pertumbuhan ekonomi, berpotensi memerlukan kitaran pemotongan kadar. Walau bagaimanapun, ringgit mungkin terus berdagang lemah di atas paras 4.75/USD disebabkan oleh ketiadaan pemicu dalaman. Pelepasan GDP 4Q23 hari ini dan angka data perdagangan minggu depan tidak dijangka memberi kesan signifikan terhadap arah hasil ringgit. Fokus akan tertumpu pada minit FOMC AS minggu depan, yang mungkin terus menunjukkan bahawa Fed tidak tergesa-gesa untuk memotong, dengan itu menyokong USD.

Kenanga mengatakan USDMYR dijangka menentukan neutral-ke-beruang minggu depan kerana ia hampir ke kedudukan beli berlebihan. Secara teknikal, kelemahan MYR berbanding USD mungkin berubah jika sentimen risiko membaik, dengan sokongan segera pair menunggu di 4.767. Sebaliknya, pair mungkin menguji 4.790 jika tren DXY meningkat.Source link

Leave a Reply