Penting bagi pasangan berganda untuk mencuri mata menentang Denmark


KUALA LUMPUR: Pasangan ganda dijangka akan memainkan peranan penting dalam perlawanan Malaysia menentang pasukan Denmark yang merupakan raksasa Eropah dalam Kumpulan D Piala Thomas 2024 di Chengdu, China, dari 28 April hingga 5 Mei.

Pengarah latihan Akademi Badminton Malaysia (ABM) Rexy Mainaky (gambar) berkata penting bagi Malaysia untuk mencuri mata dalam ganda kerana juara 2016, Denmark, kemungkinan akan menurunkan pemain nombor satu dunia Viktor Axelsen dan juara Terbuka Malaysia 2024, Anders Antonsen dalam dua perlawanan tunggal pertama.

“Denmark kuat dalam tunggal. Mereka juga mempunyai Rasmus Gemke (nombor 28 dunia) dan Magnus Johannesen (nombor 34); saya tidak tahu (siapa yang akan bermain).

“Dalam ganda, pasangan terbaik kami Aaron Chia-Soh Wooi Yik (kelima) dan Kim Astrup-Anders Skaarup Rasmussen (nombor empat dunia) sama kuat dan memahami permainan masing-masing dengan baik. Ganda perlu mengumpulkan mata tetapi semuanya bergantung kepada strategi kami pada hari pertandingan,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Pada masa yang sama, beliau berkata Malaysia juga harus berhati-hati terhadap ancaman yang dibawa oleh Hong Kong kerana mereka mempunyai dua pemain tunggal yang baik, iaitu Lee Cheuk Yiu (nombor 14 dunia) dan Angus Ng Ka Long (nombor 26).

“Kita juga tidak teruk dalam tunggal jika Ng Tze Yong dapat pulih sepenuhnya.

“Baru-baru ini, Lee Zii Jia telah mengalahkan Ka Long (dalam dua pertemuan terakhir mereka). Kita juga memiliki pilihan yang baik untuk tunggal ketiga antara Leong Jun Hao, Justin Hoh, dan Eogene Ewe,” katanya.

Tze Yong, pemain tunggal kedua negara, masih pulih daripada pembedahan bahagian belakang yang dilakukan.

Juara Afrika, Algeria, merupakan pasukan keempat dalam Kumpulan D. –BernamaSource link

Leave a Reply