Peningkatan Permintaan Lebar Jalur Internet sebanyak 20% Dilaporkan oleh MyIX, Seterusnya Menurunkan Caj Port


Malaysia Internet Exchange (MyIX) hari ini mengumumkan bahawa permintaan untuk bandwidth internet telah mencapai tahap tertinggi, dengan peningkatan sebanyak 20% dari tahun 2022 hingga 2023.

Pertukaran tersebut menyatakan bahawa permintaan mencapai puncaknya pada 2.311 TeraBits (Tbps) setiap saat dalam tahun lalu, menandakan peningkatan sebanyak 20% dari puncak 1.938 Tbps pada tahun 2022, iaitu yang paling tinggi sejak penubuhannya pada tahun 2006.

“Penemuan kami menunjukkan bahawa terdapat peningkatan besar dalam aktiviti dalam talian di seluruh negara,” kata Pengerusi MyIX, Chiew Kok Hin dalam kenyataan.

MyIX, satu inisiatif di bawah Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), adalah pertukaran internet terbesar Malaysia pada hari ini.

Misinya adalah untuk meningkatkan infrastruktur internet Malaysia dengan memberi kuasa kepada ahli untuk pertukaran trafik antara satu sama lain, untuk “mengekalkan trafik internet tempatan” dan mengoptimumkan prestasi rangkaian.

Menyambut permintaan yang semakin meningkat ini, Jawatankuasa MyIX telah memutuskan untuk mengurangkan harga portnya untuk menawarkan lebih banyak faedah kepada ahli-ahlinya. Strategi harga baru ini, berkuatkuasa mulai 1 April 2024, akan melihat pengurangan sebanyak 10% hingga 20% daripada kadar semasa.

Khususnya, kos sebuah port 1Gbps akan diturunkan kepada RM400 sebulan (turun dari RM500), sebuah port 10Gbps akan dikurangkan kepada RM1,600 sebulan (sebelum ini RM2,000), dan sebuah port 100Gbps kini akan RM7,200 sebulan (sebelum ini RM8,000).

“Penyusunan semula harga MyIX memposisikan kami sebagai salah satu pertukaran internet yang paling berpatutan – jika bukan yang paling berpatutan – di rantau ini,” kata Chiew.

Beliau berkata demikian selepas mengakhiri Mesyuarat Agung Tahunan MyIX yang juga turut dihadiri oleh Ketua Pembangunan Teknologi SKMM, Mohamed Hakim Othman. (Gambar: Jawatankuasa MyIX setelah mengakhiri mesyuarat AGM baru-baru ini dengan Pengerusi Chiew Kok Hin duduk di tengah, dan Ketua Pembangunan Teknologi SKMM, Mohamed Hakim Othman duduk di tengah kiri.)

“Ahli perunding yang aktif membawa nilai kepada komuniti IX yang pada gilirannya menyokong matlamat Malaysia untuk meningkatkan kelajuan internet, kebolehpasaran dan akses, menyumbang kepada masyarakat yang inklusif secara digital,” kata Chiew.

“Melalui penyesuaian harga yang strategik, MyIX telah lebih memperkuatkan peranan Malaysia dalam ekonomi digital serantau, mempromosikan pertumbuhan dan inovasi di semua peringkat.”

Sementara itu, MyIX juga sedang mengukuhkan komitmen untuk memupuk bakat tempatan. Sebagai bahagian daripada pelbagai inisiatif CSR-nya, pertukaran tersebut baru-baru ini menjalankan program latihan percuma untuk memberi kuasa kepada individu yang dipilih dengan pengetahuan dan kepakaran yang diperlukan dalam Ekonomi Digital hari ini, khususnya berkaitan dengan infrastruktur rangkaian.

Selain itu, usaha MyIX untuk membina tenaga kerja yang mahir diperluaskan melalui Program Fellowship MyIX, menawarkan fellowship kepada kakitangan organisasi ahli untuk menghadiri bengkel di persidangan tahunan APRICOT.

Inisiatif ini, yang bermula bulan ini dengan Persidangan Internet Wilayah Asia Pasifik mengenai Teknologi Operasional (APRICOT) 2024 di Bangkok, Thailand, memberi tumpuan kepada bidang yang penting seperti Penyesuaian IPv6 dan Leluasan/Routing Internet.

Inisiatif-inisiatif ini mencerminkan pendekatan strategik MyIX dalam meningkatkan kemahiran berkaitan industri, memastikan bahawa sektor internet Malaysia tetap di barisan hadapan perubahan teknologi.Source link

Leave a Reply