Pengalaman Menggunakan Lenovo Legion 9i Dan 7i: Melalui Kuasa Intel Generasi ke-14Pada bulan November yang lalu, Lenovo memberikan saya peluang untuk melihat lebih dekat laptop gaming baru mereka, Legion 9i dan 7i yang bukan Pro. Dan ya, ini berlaku sejalan dengan taklimat media awal mengenai Legion Go. Sekarang, dengan Innovate 24, kedua-dua mesin ini sudah bersedia untuk memasuki pasaran dengan penuh tenaga.

Berbeza dengan model Legion Pro semasa yang biasa dikaitkan dengan sub-jenama Lenovo, 9i dan 7i baru membawa berita baik baru, sekurang-kurangnya dari segi kejuruteraan. Peningkatan kejuruteraan itu, pada dasarnya, terletak dalam bahagian dalaman mesin tersebut.

Saya akan terus ke topik: kedua-dua Legion 9i dan 7i dilengkapi dengan teknologi penyejukan Coldfront Hyperchamber baru Lenovo tetapi salah satu sedikit berbeza daripada yang lain. Dengan 9i, laptop ini masih mempunyai landskap pada kedua-dua sisi basenya tetapi bukannya mengeluarkan udara melalui mereka, vent tersebut, bersama dengan vent pemasukan di bahagian bawah, sekarang menyedut udara sejuk masuk dan mengeluarkan udara sejuk pada bahagian belakang.

Legion 7i, dengan teknologi Coldfront Hyperchamber yang sama, menggunakan metodologi penyejukan yang sama, perbezaan utama antara ia dan 9i adalah ia tidak mempunyai vent sisi. Sebaliknya, keseluruhan penyejukan dilakukan melalui bahagian bawah basenya. Kemudian, sebagai langkah berjaga-jaga, kaki pada kedua-dua laptop direka untuk menghalang sebarang udara panas yang dikeluarkan keluar dari belakang daripada kembali masuk. Melainkan anda memasang mereka menghadapi dinding dengan kedekatan yang rapat tanpa sebarang tingkap atau saluran untuk udara mengalir. Dalam kes tersebut, anda akan merasai udara yang sama diguna semula.

Kemudian terdapat reka bentuk kasis untuk kedua-dua Legion 9i dan 7i. Berbanding dengan siri Yoga 9i baru yang menggunakan reka bentuk Comfort Edge, laptop ini lebih tajam dan lebih agresif. Keduanya sesuai dan difahami: sebagai laptop gaming, mereka ditujukan kepada pengguna yang mencari penggantian desktop, dengan penekanan sedikit pada faktor mudah alih. Sekurang-kurangnya dengan 9i.

Ada sebab saya mengatakan ini juga: Intel Core i9-14900HX generasi ke-14 yang baru di dalamnya. Kedua-dua Legion 9i dan 7i dilengkapi dengannya dan jujur, ia jauh dari cip paling cekap tenaga di dalam arsenar biru pengeluar cip tersebut. Kedudukan itu kini dimiliki oleh keluarga Meteor Lake yang baru. Tapi itu sudah cukup.

Spesifikasi lain membuktikan bahawa kedua-dua mesin ini bukanlah lambat juga. Legion 9i boleh dilengkapi sehingga 64GB RAM DDR5, sehingga 2TB storan PCIe 4.0, dan tentu, NVIDIA GeForce RTX 4090 sebagai pilihan tier tertinggi. 7i, pula, boleh mengendalikan sehingga 32GB RAM DDR5, dan sehingga RTX 4070 tetapi, pada pandangan saya, itu sudah mencukupi mengingat faktor bentuk “lebih ramping” berbanding mantan tersebut.

Bagi paparan Legion 9i dan 7i, sekali lagi, gambar saya tidak memberi keadilan, terutama dengan yang pertama. Panel Mini LEDnya praktis sebanding dengan paparan HDR Nebula ROG milik ASUS – terang, menarik perhatian, dengan hitam yang pekat dan putih yang terang. Panel 7i bukan Mini LED tetapi masih hidup dan sebagai bonus tambahan, mereka kedua-duanya mempunyai pilihan untuk dihantar dengan resolusi unik 16:10 3.2K.

Pada masa penerbitan ini, Lenovo Malaysia sudah mengeluarkan HPP bermula untuk kedua-dua Legion 9i dan 7i di laman produk rasmi mereka. 9i bermula pada harga RM14,879, manakala 7i bermula pada harga RM8,289 tetapi perhatikan harga ini kelihatan seperti berdiskaun. Seperti biasa, kita perlu membuat ulasan mendalam bagi kedua-dua unit ini, untuk melihat bagaimana sebenarnya pengalaman menggunakan mereka.

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk mendapat lebih kemas kini dan berita terkini.Source link

Leave a Reply