Penemuan TIME Internet Mempromosikan Perkhidmatan Di Harta Tanah, Tapi Jangan Terlalu Beria-ia


TIME Internet baru-baru ini diketahui sedang mempromosikan perkhidmatannya di Temasya Sinar di Glenmarie, sebuah lokasi yang sebagian besar terdiri dari perumahan teres. Ini mungkin terdengar aneh bagi ramai orang, terutamanya mengingat fakta bahawa ISP ini terkenal kerana menyediakan perkhidmatannya kepada hartanah tinggi seperti kondominium, apartmen dan sebagainya.

Penemuan ini pertama kali dilaporkan oleh Paul Tan (ya, orang itu), yang berkongsi penemuannya di X (dahulunya Twitter). Beliau menambah bahawa beliau pergi ke laman web TIME untuk mendapatkan penjelasan, dan terkejut mendapati bahawa ISP memang mencakup lokasi yang dipertikaikan tersebut.

Jadi, adakah ini tanda-tanda yang akan datang? Agaknya, tetapi tidak benar-benar.
Salah satu perkara, TIME Internet sebenarnya telah menawarkan perkhidmatan internetnya di hartanah teres untuk beberapa masa sekarang, walaupun lokasi sangat terhad. Berdasarkan penemuan kami sendiri, ini dapat dikesan dari satu pos Facebook oleh pengedar rasmi untuk ISP yang dipanggil Beyond TIME, sejak tahun 2020.

“Liputan hartanah teres pertama adalah tersedia tetapi ruang liputan terhad, terutamanya apabila bercakap tentang hartanah teres,” pengedar tersebut mengumumkan dalam pos tersebut. “Kita ingin melayani semua rakyat Malaysia dengan jalur lebar yang mereka layakkan, tetapi pada masa ini kita masih bekerja keras untuk menyelenggarakan liputan hartanah teres.”

Pernyataan itu mencerminkan pendirian ISP sendiri, yang boleh anda dapati di halaman sokongan di laman webnya. Dalam Seksyen Liputan halaman tersebut, TIME menjelaskan bahawa ia hanya mampu melayani beberapa hartanah teres yang dipilih. Berdasarkan promosi Kabel Besar yang dikongsi di laman Facebook rasmi sejak tahun lalu, lokasi-lokasi ini jarang dan jauh di antara.

Antara lokasi yang disenaraikan termasuk Taman Pauh Jaya dan Taman Sutera di Pulau Pinang, Taman Nusa Perintis 1 di Johor, Taman Silibin di Perak, dan beberapa kawasan lain di negeri-negeri yang berbeza. Ketersediaan TIME Internet di Temasya Sinar, lokasi yang menjadi tumpuan dalam artikel ini, dipromosikan di Facebook pada bulan Oktober tahun lalu.

Satu perkara pasti, nampaknya ISP ini secara perlahan-lahan tetapi pasti sedang memperkenalkan perkhidmatan internetnya kepada lebih banyak rumah teres di Malaysia. Merujuk kembali kepada satu kenyataan rasmi yang dikongsi di Facebook pada tahun 2018, TIME menjelaskan alasan ketidakupayaannya untuk menyediakan perkhidmatan di lokasi bukan bangunan tinggi adalah disebabkan oleh kekurangan kelulusan untuk menanam tiang baru atau mendapatkan akses kepada yang sedia ada. Walaupun tidak dapat dipastikan perubahan sejak itu, jangan berharap pengembangan yang pesat akan berlaku dengan serta-merta, kerana ini masih merupakan cabaran bagi syarikat tersebut.

(Sumber: Paul Tan / Beyond TIME / TIME Internet – laman web rasmi [1] [2], Facebook [1][2])

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk kemas kini dan berita terkini yang lebih banyak.


Source link

Leave a Reply