Penarikan Harian Akaun KWSP 3 RM250, Lebih Banyak Permintaan Perlu Dilakukan bagi Pengesahan eKYC


Bermula 12 Mei, pengeluaran akaun Fleksibel Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) boleh dilakukan pada bila-bila masa dengan had pengeluaran minimum sebanyak RM50, dan terhad kepada baki dalam akaun ahli.

Menurut KWSP, pembayaran akan dibuat dengan mengkreditkan terus ke dalam akaun bank ahli selepas beberapa hari.

Bagaimanapun, Mereka yang ingin mengeluarkan lebih daripada RM250 perlu menjalani proses e-KYC secara dalam talian atau menggunakan alternatif lain seperti melawat pejabat KWSP terdekat untuk pengesahan cap jari.

Secara amnya, ahli tidak perlu melawat Pejabat KWSP untuk tujuan di atas kerana pengesahan identiti juga boleh dilakukan secara dalam talian tertakluk kepada sejarah rekod ahli dan jumlah pengeluaran tidak melebihi RM30,000.

Bagi ahli yang tiada rekod pengeluaran atau maklumat akaun bank atau berbeza daripada rekod pengeluaran sebelumnya, ahli perlu mengesahkan identiti mereka melalui: Pengesahan cap jari di Terminal Perkhidmatan Sendiri (SST) KWSP untuk permintaan pengeluaran melebihi RM10,000; ATAU pengesahan dalam talian tertakluk kepada jumlah permohonan pengeluaran kurang daripada RM10,000.

Proses e-KYC adalah ‘electronic Know-Your-Customer’ atau proses pengesahan identiti secara elektronik melalui teknologi pengenalan wajah dalam aplikasi KWSP i-Akaun.Source link

Leave a Reply