Pemulihan Perjalanan Udara Terus Berlanjut Tetapi Sudah Dimasukkan Harga, Kata Kenanga.Kenanga Investment Bank (Kenanga), dalam Kemas kini Sektor mereka hari ini (3 Apr), menyatakan bahawa mereka mengkalkulasikan pandangan NEUTRAL terhadap sektor dan meramalkan kedatangan pelancong sebanyak 27 juta pada CY24, naik 35% dari 20 juta pada CY23 dan melampaui 26.1 juta pada CY19 sebelum wabak, disokong oleh permintaan yang lebih tinggi untuk perjalanan udara perniagaan dan rekreasi.

Bilangan tersebut sepadan dengan sasaran Tourism Malaysia sebanyak 27.3 juta. Ini akan mengakibatkan pemulihan berterusan dalam jumlah penumpang di LAPANGAN TERBANG (MP; TP: RM9.00) dan penumpang yang dibawa oleh CAPITALA (MP; TP: RM0.78).

Bagi Malaysia Airports Bhd (AIRPORT), penyelarasan tarif yang baru-baru ini diumumkan adalah positif kepada pendapatan tetapi mungkin tidak mencukupi untuk membiayai pelan capex yang lebih agresif.

Sementara itu, masa semakin berjalan untuk satu pelan penyesuaian yang lebih memandu dan menyeluruh untuk mengeluarkan CAPITALA dari status Amalan Nota 17 (PN17). Kenanga tidak mempunyai pilihan untuk sektor ini.

Kedatangan pelancong menyokong peningkatan jumlah penumpang dalam CY24. Kenanga meramalkan kedatangan pelancong sebanyak 27 juta pada CY24, naik 35% dari 20 juta pada CY23 dan melampaui 26.1 juta pada CY19 sebelum wabak, disokong oleh permintaan yang lebih tinggi untuk perjalanan udara perniagaan dan rekreasi.

Pemandu utama adalah pelancong China yang secara sejarah menyumbang kira-kira 12% daripada jumlah kedatangan pelancong keseluruhan di Malaysia. Juga membantu, adalah perjanjian visa bebas selama 30 hari bagi pelawat China dan India ke Malaysia bermula dari Dis 2023 (manakala China memberi pelawat masuk dari Malaysia tempoh bebas visa selama 15 hari antara 1 Dis 2023 dan 30 Nov 2024).

Ini akan mendorong pertumbuhan dalam jumlah penumpang di AIRPORT dan permintaan penumpang di CAPITALA dalam CY24.

Peningkatan lagi dalam kapasiti bagi AIRPORT dan CAPITALA dalam CY24. Kenanga meramalkan jumlah penumpang di AIRPORT secara keseluruhan akan meningkat sebanyak 7% kepada 131 juta pada CY24.

Kumpulan ini optimis dengan kebangkitan nombor penumpang dan hubungan, dijangka akan dipacu oleh pengenalan syarikat-syarikat penerbangan dan perkhidmatan baru di lapangan terbang utama, termasuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Kota Kinabalu dan Langkawi.

Mengukuhkan pandangan positif adalah kapasiti tempat duduk terkini syarikat penerbangan untuk 2024 menunjukkan peningkatan sebanyak 13% berbanding 2023, disokong oleh kedatangan bebas visa untuk penumpang China dan India dijangka untuk merangsang pemulihan trafik, khususnya di Wilayah Timur Laut Asia.

Secara keseluruhan, dijangka lebih daripada 90% pemulihan antarabangsa dijangka berlaku pada 1HCY24, dengan pembawa tempatan dijangka menambah kapasiti lebih lanjut pada 2024 melalui pengaktifan semula armada yang masih di bumi dan peningkatan ke 737-8 dan 321 NEOs.

Kenanga melihat trend serupa untuk permintaan penumpang CAPITALA dalam CY24, membuka jalan bagi peningkatan kursi km pendapatan secara sistem keseluruhan (RPK) untuk berkembang sebanyak 20% kepada anggaran 70b pada CY24, selepas pulih sebanyak 24b kepada 58b pada FY23 berdasarkan ramalan mereka.

Kumpulan tersebut mengulangi bahawa pemulihan jumlah penumpang semakin mendapat perhatian. Mereka bertujuan untuk mengaktifkan semula 202 pesawat menjelang akhir CY24 (kini 187 pesawat) yang tersedia untuk operasi dan kapasiti untuk mencapai 83% daripada paras pra-COVID.

Selain daripada pengaktifan semula armada, mereka mengharapkan tambahan keuntungan daripada persekitaran hasil tinggi semasa didorong oleh permintaan yang tegar dengan tempahan ke hadapan pada Februari dan Mac mencatatkan 91% dan 49% masing-masing.

Mereka berancang untuk melancarkan lebih daripada 60 laluan baru di seluruh kumpulan, meluaskan di China dan India dan memulakan operasi AirAsia Cambodia menjelang pertengahan 2024.

Penyesuaian tarif PSC, pemindahan PSC diperkenalkan. Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) baru-baru ini mengumumkan penyesuaian kepada Caj Perkhidmatan Penumpang (PSC) untuk Periode Pengawalseliaan Pertama (RP1), berkuat kuasa dari 1 Jun 2024 hingga 31 Disember 2026.

Secara khusus, kadar PSC adalah untuk perjalanan antarabangsa iaitu ASEAN dan di luar ASEAN. PSC telah diselaraskan kepada satu keberangkatan antarabangsa RM73 setiap penumpang bagi Terminal 1 Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), dan RM50 setiap penumpang bagi Terminal 2 KLIA dan lapangan terbang lain.

MAVCOM juga sedang memperkenalkan PSC pemindahan bagi penumpang yang transit melalui lapangan terbang Malaysia.

Kenanga berasa positif terhadap perkembangan terkini ini yang dijangka akan memberi impak positif kepada pendapatan AIRPORT tetapi mungkin tidak mencukupi untuk membiayai pelan capex yang lebih agresif.

Pelan penyesuaian CAPITALA untuk keluar dari PN17 sedang dijalankan. Kumpulan tersebut berada di peringkat akhir dan di landasan yang betul untuk menyiapkan pelan penyesuaian menjelang 4QCY24. Mereka di landasan yang tepat untuk menandatangani perjanjian jual beli dengan AirAsia X menjelang 2QCY24.

Sebagai pengulangan, bahagian daripada pelan penyesuaian mereka untuk mengeluarkan diri dari status PN17 melibatkan dua latihan korporat utama iaitu: (i) menjual kumpulan penerbangan mereka kepada AirAsia X sebagai pertukaran saham, dan (ii) satu cadangan penyenaraian satu unit, yang merupakan eksklusif pengguna jenama AirAsia di NASDAQ melalui memasuki surat niat dengan Atherium Acquisition Corp (GMFI), sebuah syarikat akuisisi tujuan khas.

Walaupun Kenanga terus menyukai CAPITALA kerana mendapat manfaat daripada pemulihan perjalanan udara semasa pandemik berakhir, mereka sedar bahawa ia masih di bawah status PN17.Source link

Leave a Reply