Pemilik kopitiam di Ipoh menghasilkan lebih daripada RM1.3 juta pada tahun 2023


RAMAI ORANG mungkin bersetuju bahawa terdapat naik turun dalam sektor makanan di KL. Namun, pemilik kopitiam ini tidak bersetuju, memuji sektor kuliner Kuala Lumpur.

Pemilik, Thomas, menolak pendapat tentang “pasaran yang lebih kecil” di negeri lain dalam satu pos Xiao Hong Shu oleh Classic Mealody Kopitiam @南屏晚钟, menyatakan bahawa menjalankan syarikat makanan di Ipoh juga boleh sama berjaya seperti di KL.

Thomas mengungkapkan bahawa syarikatnya telah menjana lebih daripada RM1.3 juta dalam jualan pada tahun 2023. Selain itu, beliau juga telah membuat keputusan untuk mendedahkan rahsia dagangnya untuk membuat keuntungan bulanan yang konsisten.

“Kualiti lebih penting bagi pelanggan Ipoh berbanding harga,“ katanya.

Menurut Thomas, beliau memberi keutamaan kepada permintaan pengguna untuk menguruskan syarikatnya dan membuatnya berjaya. Thomas melakukan pemeriksaan kualiti yang ketat, dari “kepala hingga kaki,” dengan tumpuan khusus kepada kesegaran dan kualiti bahan-bahan.

Beliau mengatakan bahawa beliau pasti akan mengembalikan barang kepada pembekal jika apa-apa, termasuk saiz atau kesegaran, tidak memenuhi standardnya.

Beliau juga menyatakan, “Saya mempunyai standard yang tinggi untuk bahan-bahan, jadi saya uruskan segalanya sendiri. Menurut pendapat saya, faktor paling penting adalah menjadi jujur dengan pelanggan.”

Selain itu, Thomas menyebut bahawa beliau dapati majoriti pengguna Ipoh lebih memberi tumpuan kepada kualiti berbanding harga. Thomas enggan menggunakan bahan-bahan yang lebih murah yang banyak penjual gunakan dalam ekonomi masa kini.

Beliau berpendapat bahawa pengguna Ipoh, yang mempunyai “lidah gourmand,” akan dapat melihat perbezaannya dengan segera.

“Saya tidak akan berkompromi dengan standard atau kualiti saya. Hujah saya ialah, berbeza dengan di KL atau Singapura, anda juga boleh menjalankan perniagaan dan berjaya di Ipoh,” katanya.

Classic Mealody Kopitiam menyatakan dalam temubual ringkas dengan World of Buzz bahawa syarikat telah beroperasi selama lebih dari dua tahun. Juga didedahkan bahawa Thomas adalah penduduk asli Kuala Lumpur.Source link

Leave a Reply