Pemilihan 70 atlet untuk pasukan backup karate kebangsaanMajlis Karate Malaysia (MAKAF) telah mengambil langkah maju dengan mengenal pasti bakat baru yang akan menjadi pilar utama untuk menghadapi cabaran negara pada Sukan SEA 2025 di Thailand dan edisi 2027 di Malaysia.

Sebanyak 68 wira telah dinilai semasa sesi pemilihan program rancangan simpanan kebangsaan pada hujung minggu lalu di Majlis Sukan Negara (MSN) untuk mencari juara masa depan.

Presiden MAKAF Datuk Nur Azmi Ahmad berkata bahawa 26 wira, merangkumi 16 wira Kumite (sparring) dan 10 wira Kata (corak) yang berumur 20 tahun ke bawah, akan dipilih untuk diletakkan dalam pasukan simpanan kebangsaan.

“Pada peringkat simpanan, atlet dari semua negeri menghadiri pemilihan kecuali Kelantan. Kriteria utama termasuk kecekapan mereka dalam sparring, kemahiran, dan ketinggian.

“Mungkin, 30 hingga 40 peratus daripada wira-wira ini akan berpeluang bertanding dalam Sukan SEA akan datang. Walau bagaimanapun, kami akan menghantar mereka ke pertandingan seperti Indonesia dan Thailand Open untuk pendedahan dan penilaian,” katanya kepada Bernama.

Nur Azmi menyatakan bahawa pemilihan pasukan simpanan, yang bertujuan untuk menggantikan atlet-atlet veteran yang bersara, akan diputuskan semasa mesyuarat Exco MAKAF akan datang, dan kos pengurusan pasukan akan ditanggung oleh Majlis Sukan Negara (MSN).

Pasukan karate kebangsaan menunjukkan prestasi yang mengagumkan pada 2023, memenangi tempat kedua secara keseluruhan di Sukan SEA Kamboja dengan empat emas, dua perak, dan empat gangsa.

Dalam Sukan Asia Hangzhou, pasukan kebangsaan memenangi sebiji emas dan dua perak, mengekalkan kedudukan mereka sebagai wakil kontinjen karate terbaik keempat. – BernamaSource link

Leave a Reply