Pembekal Toyota’s Daihatsu akan Diberi Pampasan Berikutan Penghentian Pengeluaran


Unit kenderaan kecil Toyota Motor, Daihatsu Motor akan memberi pampasan kepada 423 pembekal tempatan dengan siapa mereka mempunyai hubungan perniagaan langsung kerana kilang mereka di Jepun masih ditutup disebabkan skandal keselamatan, kata seorang jurucakap pada hari Isnin.

Pakar kereta kecil itu telah menghentikan pengeluaran di Jepun sehingga hujung bulan depan, kata jurucakap tersebut.

Syarikat ini akan mempertimbangkan memberi pampasan kepada pembekal berdasarkan jumlah perniagaan yang lalu dan sedang mengkaji impak penutupan kilang pada rangkaian pembekalnya yang luas, tambahnya.

Daihatsu berkata pada hari Rabu mereka menghentikan penghantaran semua kenderaan selepas siasatan keselamatan menemui isu berkaitan dengan 64 model, termasuk hampir dua puluh yang dijual di bawah jenama Toyota.

Syarikat ini akan bekerjasama dengan pembekal utama untuk menangani akibat skandal tersebut dan mungkin juga membantu pembekal separa bawah yang tidak menerima pampasan untuk mendapatkan dana sokongan dari Kementerian Perindustrian, tambah jurucakap tersebut.

Operasi luar negara Daihatsu memberi tumpuan besar kepada Asia Tenggara. Mereka telah mula mengeluarkan semula kereta jenama Perodua di dua kilang usahasama yang mereka operasikan dengan pengeluar kereta Malaysia, Perodua selepas mendapat kelulusan penguatkuasaan, kata jurucakap tersebut.

Syarikat ini, yang dimiliki sepenuhnya oleh Toyota, berkata minggu lalu mereka telah mula menghantar semula dari anak syarikat mereka di Indonesia, PT Astra Daihatsu Motor pada hari Jumaat.

ReutersSource link

Leave a Reply