Pemandu e-hailing meluahkan perasaan tentang budaya tip di Malaysia


BAGI TIPS bukanlah amalan yang biasa di Malaysia dan sentiasa bergantung kepada individu.

Baru-baru ini, seorang wanita telah meminta pertolongan kepada X untuk melaporkan pengalamannya yang tidak memuaskan dengan pemandu e-hailing yang tidak hanya bermuka masam sepanjang perjalanannya tetapi juga membuat komen yang tidak senonoh tentang pelanggan yang tidak memberi tips.

Menurut tweetnya, beliau telah menaiki e-hailing dan pemandu tersebut seolah-olah mengeluh bahawa beliau terpaksa memandu dari jauh untuk menjemputnya.

Mendengar ini, pelanggan menambah bahawa beliau bersedia untuk memberi tip yang besar untuk memampung kesusahan pemandu tersebut.

Baru saja kita fikir situasi sudah selesai, pemandu tersebut malah terus mengeluh tentang perjalanan yang meletihkan untuk menjemput penumpang dan bertambah, “Orang bertudung memang tak suka bagi tips!”

Semua fikiran untuk memberi tip kepada pemandu tadi lenyap kerana wanita tersebut terkejut dengan komen beliau.

Berucap dengan WeirdKaya, wanita tersebut menjelaskan bahawa walaupun pemandu membuat kenyataan yang mengatakan, dia tidak mempersoalkannya kerana pemandu tersebut sudah sampai ke destinasi beliau.

Bila ditanya sama ada beliau telah melaporkan insiden itu, beliau menjawab bahawa walaupun syarikat e-hailing telah menghubungi beliau, beliau tidak mahu membuat laporan, dengan mengatakan bahawa kadang-kadang pemandu juga ada “hari yang kurang baik” dan beliau tidak mahu memburukkannya lagi.

Source link

Leave a Reply