Pemain Game Melaporkan Masalah Burn-In LED RGB Di Bahagian Belakang GPU Mereka


Dua Redditor baru-baru ini mengalami masalah tidak biasa dan jarang berlaku dengan rig desktop mereka yang melibatkan RGB dari modul RAM, dan GPU mereka. Secara khusus, cahaya dari LED RGB tersebut meninggalkan corak bakar yang sangat terperinci secara langsung ke plat belakang kad grafik mereka.

Sekali lagi, ini bukan sesuatu yang sering berlaku pada plat belakang GPU dan berdasarkan skenario ini, adalah kemungkinan bahawa bakar RGB disebabkan oleh beberapa diod LED yang memancarkan cahaya UV. Tak perlu dikatakan, adalah tanggungjawab pengeluar untuk memastikan bahawa cahaya ini selamat untuk dilihat, terutamanya kerana cahaya ini boleh menghasilkan cahaya ultraviolet di antara spektrum 375 dan 400nm.

Adakah GPU adik saya dirosakkan oleh RAM?
oleh u/tychii93 dalam pcmasterrace

Dalam kes Redditor Defected Cat, plat belakang RTX 4080 Super dan RTX 3080 mereka dengan jelas menunjukkan kawasan yang terjejas oleh bakar RGB LED. Jujurnya, kami pernah melihat keausan pada komponen, tetapi ini adalah sesuatu yang lain. Untungnya, nampaknya bakar di plat belakang kelihatan kosmetik tetapi jika ini adalah kerosakan yang disebabkan oleh cahaya UV, maka pengeluar kit RAM ini jelas perlu memberikan penjelasan. Itu, dan Redditor ini terpaksa mematikan lampu buat sementara waktu.

Satu butir yang tidak jelas ialah berapa lama bakar RGB ini berlaku. Sekali lagi, kami tidak mengatakan bahawa anda harus mengharapkan perkara seumpama ini berlaku pada kad anda tetapi mengambil kira susunan kesan ini, kami katakan bahawa tempoh pendedahan mesti agak lama.

(Sumber: Reddit [1] [2])

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk mendapatkan lebih banyak kemaskini dan berita terkini.

Source link

Leave a Reply