Peluang untuk pencak silat dipertandingkan di Sukan Asia kelihatan cerah


MELAKA: Peluang untuk pencak silat dipertandingkan semula dalam Sukan Asia 2026 di Aichi-Nagoya kelihatan cerah selepas usaha lobi yang berjaya, serta menerima respons positif daripada tuan rumah.

Presiden Persatuan Silat Kebangsaan Malaysia (Pesaka), Datuk Megat Zulkarnain Omardin (pix) berkata negara tuan rumah acara tersebut juga mempunyai persatuan pencak silatnya, yang telah wujud sejak beberapa dekad lalu, menunjukkan bahawa ia bukan sukan bela diri baru di Jepun.

Beliau berkata pembangunan dan populariti yang meningkat untuk pencak silat di rantau Asia tidak dapat dinafikan dan persatuan silat wujud di setiap rantau, iaitu Asia Barat, Asia Timur, Asia Selatan, Asia Tenggara, dan Asia Tengah.

“Ini adalah antara peluang dan senjata bagi kita untuk lobi, kita telah mengemukakan permohonan kerana masih terdapat acara sukan yang terbuka untuk dipertimbangkan untuk dipertandingkan.

“Saya juga bersyukur kepada presiden Majlis Olimpik Malaysia (OCM), Tan Sri Mohamad Norza Zakaria yang membantu dan menghantar surat kepada Jawatankuasa Olimpik Jepun (JOC) untuk mempertimbangkan permohonan Persatuan Pencak Silat Asia (APSIF) untuk membenarkan silat dipertandingkan dalam Sukan Asia,” katanya kepada wartawan di sini semalam.

Sebelum ini, beliau telah membuka kejohanan pencak silat di Dewan Tun Ali Bukit Katil, yang berlangsung dari 8 hingga 12 Februari, dengan penyertaan 1,623 atlet silat dari seluruh negara.

Megat Zulkarnain berkata dalam perbincangan terbaharu, mereka telah berbincang dengan presiden Persatuan Pencak Silat Antarabangsa (PERSILAT), Prabowo Subianto, untuk terus berusaha lobi selepas 14 Februari. – BernamaSource link

Leave a Reply