Pelawat AS menyatakan bahawa Malaysia adalah “10 kali lebih baik” daripada Singapura.


MALAYSIA dan Singapura sering dibandingkan oleh para pelancong untuk menilai negara mana yang lebih baik sebagai destinasi perjalanan.

Seorang pelancong dari Amerika Syarikat baru-baru ini mengongsikan video di TikTok mengenai ranking negara yang telah beliau lawati dalam lima bulan terakhir termasuk Malaysia, Singapura dan negara-negara lain terutamanya di Asia Timur dan Asia Tenggara.

@zakattackcalii menilai tujuh negara dari yang terbaik hingga yang terburuk, menurut pendapatnya, dengan Malaysia berada dalam lima teratas manakala Singapura berada di tempat terakhir.

Menurut Zack, beliau berkata Malaysia adalah destinasi yang “diacuhkan”, dan juga menyatakan bandar yang beliau lawati, Kuala Lumpur, lebih teratur berbanding Thailand.

JUGA DIBACA: Malaysia menduduki tempat kedua dalam pelancongan Asia Tenggara

Secara keseluruhan, beliau menyatakan pengalamannya di ibu negara adalah kebanyakannya positif dan memuji kelengangan Kuala Lumpur. Walau bagaimanapun, beliau menyatakan beliau pernah ditipu beberapa kali tetapi menganggap insiden sedemikian “boleh berlaku di mana-mana negara lain” dan oleh itu tidak dianggap sebagai “hal besar” baginya.

Mengenai Singapura, beliau menyifatkannya sebagai negara “terburuk” dan turut menyatakan bahawa beliau tidak mengesyorkan untuk melancong ke pulau tersebut.

“Alasannya ialah tidak ada apa-apa yang boleh dilakukan di Singapura selain daripada berjalan-jalan dan melihat beberapa tempat,” katanya.

JUGA DIBACA: Malaysia mencatatkan 26 juta pelawat asing pada tahun 2023, tertinggi di ASEAN

Zack menambah bahawa Singapura mengingatkannya pada Disneyland, dan menganggap negara itu sebagai “sempurna”.

“Singapura mempunyai sedikit budaya yang saya tidak suka.

“Tetapi jika anda seseorang yang ingin pergi ke Singapura, pergilah ke Malaysia. Ia sangat serupa tetapi 10 kali lebih baik dengan budaya yang lebih baik, makanan yang lebih baik, bangunan yang lebih baik,” katanya.

Negara-negara lain yang Zack lawati adalah Jepun, Thailand, Korea Selatan, Vietnam dan Laos. Beliau menilai Thailand sebagai negara terbaik dalam senarainya, manakala Laos berada di tempat kedua dan Vietnam di tempat ketiga.

Source link

Leave a Reply