Pelatih baharu untuk pasukan Speedy Tigers akan dilantik tidak lama lagi: Subahan.MELAKA: Jawatan ketua jurulatih pasukan hoki kebangsaan akan diisi secepat mungkin dan dijangka sebelum bulan Ramadan untuk memastikan persiapan skuad kebangsaan bagi Piala Sultan Azlan Shah 2024 berjalan lancar, menurut presiden Persatuan Hoki Malaysia (MHC) Datuk Seri Subahan Kamal.

Beliau berkata demikian kerana pengurus baru pasukan Speedy Tigers hanya memiliki tempoh singkat selama lebih dari sebulan dan setengah sebelum kejohanan berprestij bermula pada 4 Mei.

“Bagi pemilihan ketua jurulatih baru, ia akan dinilai sepenuhnya oleh Jawatankuasa Jurulatih MHC yang dipimpin oleh pengerusinya Datuk Majid Manjit Abdullah, dan saya dimaklumkan bahawa mesyuarat akan diadakan pada 20 Februari. Semua permohonan untuk jawatan itu telah ditutup semalam.

“Jawatankuasa ini akan menyemak semua permohonan dari dalam dan luar negara, kemudian menyenaraikan calon-calon untuk dipertimbangkan. Seterusnya, mereka akan menjalani proses temuduga sebelum perkara itu dibawa ke mesyuarat jawatankuasa eksekutif untuk pendapat sebelum ketua jurulatih dipilih,” katanya kepada wartawan di sini hari ini.

Sebelum ini, beliau telah merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan ke-24 Persatuan Hoki Melaka, yang turut dihadiri oleh presidennya yang baharu Datuk Rais Yasin dan naib presiden MHC Rogayah Mohamad.

Subahan berkata, beliau juga dimaklumkan bahawa sejak aplikasi jawatan ketua jurulatih dibuka pada 6 Februari, MHC menerima banyak permohonan termasuk dari calon-calon tempatan dan antarabangsa yang berminat menguruskan skuad kebangsaan.

“Ini kerana mereka melihat pasukan hoki Malaysia mempunyai potensi dan pemain yang berbakat yang boleh diasah untuk pergi lebih jauh, selain menikmati atmosfer harmoni rakyat di negara ini.

“Walau bagaimanapun, kita perlu melantik seorang jurulatih dengan cepat kerana kita berharap bahawa semasa Ramadan mereka akan memulakan latihan sama ada di dalam atau luar negara untuk menumpukan pasukan kepada Piala Sultan Azlan Shah,” katanya.

MHC menjalankan iklan kekosongan jawatan ketua jurulatih baru bagi pasukan lelaki melalui laman web rasmi MHC pada 6 Februari selepas kontrak A Arulselvaraj berakhir berikutan kegagalan Speedy Tigers untuk layak ke Sukan Olimpik Paris 2024.

Sementara itu, mesyuarat tersebut menyaksikan pemilihan Pegawai Berkuasa Jawatankuasa Eksekutif Persatuan Hoki Melaka yang jawatan presiden baharu dipegang oleh Rais manakala timbalannya ialah Datuk Shahdan Othman. Naib presiden-penasihat ialah Azrul Effendy Bistamam, Mazlan Mohd Said, Shamsulharul Anuar, Borhan Mustafa, dan Rogayah Mohamad.

Rais, pada masa yang sama, mengatakan Persatuan Hoki Melaka bersedia untuk menganjurkan Liga Hoki Melaka sekali lagi tahun ini selepas terakhir diadakan pada 2018.

Beliau berkata bahawa satu mesyuarat mengenai organisasi liga akan diadakan tidak lama lagi, dengan perlawanan dijangka berlangsung pada bulan Julai atau Ogos.

“Liga tersebut akan melibatkan pelbagai kumpulan umur dan kategori, termasuk pasukan dari sekolah-sekolah di negeri itu hingga pasukan kelab.

“Namun, kami akan mencari panduan dari MHC terlebih dahulu untuk menentukan tarikh-tarikh yang sesuai bagi pengemaskinian liga,” katanya, menambah bahawa persatuan juga akan bekerjasama dengan Jabatan Pendidikan Negeri dan Majlis Sukan Melaka dalam perkara itu.

Selain itu, beliau menyebut bahawa fasiliti dan padang hoki di Stadium Hoki Bukit Serindit MBMB juga akan dikemaskinikan, melibatkan kos sebanyak RM5 juta dengan peruntukan diluluskan oleh kerajaan persekutuan melalui Jabatan Kerja Raya – BernamaSource link

Leave a Reply