Pelancong Jerman diusir daripada bas di kawasan KL.


MELANCONG di negara asing mempunyai kelebihan dan kelemahan tersendiri, terutamanya apabila melibatkan pengangkutan awam.

Walaupun Malaysia masih kekal sebagai destinasi pelancongan utama, terdapat banyak perkara yang perlu diperkatakan mengenai pengangkutan awam negara ini.

Baru-baru ini, seorang pengguna TikTok dengan nama @big_laddo memaparkan video menunjukkan sekumpulan pelancong dari Jerman dihalau keluar dari bas RapidKL.

Individu yang merakam insiden tersebut mengambil tembualan dengan salah seorang pelancong yang mengatakan dalam video bahawa beliau dan rakan-rakannya telah menunggu bas untuk tempoh yang lama dan mengutarakan kekesalan kerana tidak dapat menaiki bas tersebut.

“Tiada maklumat mengenai cara untuk membayar tambang bas dan pemandu bas memberitahu kami bahawa kami tidak dibenarkan naik,” katanya.

JUGA DIBACA: Pelancong menangis kerana dihalau keluar dari bas dari Penang ke KL disebabkan tempahan melebihi kapasiti

Pelancong tersebut kemudiannya ditanya sama ada beliau mempunyai kad Touch ‘n Go (kini diwajibkan sebagai kaedah pembayaran tambang bas), yang mana beliau mengakui bahawa beliau tidak memiliki.

“Kami tidak tahu bahawa kami memerlukannya (kad Touch ‘n Go) — kami tidak tahu bagaimana untuk mendapatkannya,” tambahnya.

Warganet turut mengulas tentang ketidakselesaan di perhentian bas dan menyorot tanda-tanda yang sukar dibaca.

Dengan lebih 211,000 tontonan, 3,960 suka dan 578 komen, warganet berkongsi pendapat bahawa pelancong seharusnya membuat kajian sebelum sampai ke Malaysia.

Di sisi lain, ada yang menyatakan bahawa penggunaan kad oleh komuter Jerman untuk pengangkutan awam tetapi warganet menyangkal kata-kata tersebut dengan menyatakan bahawa maklumat sedemikian sudah tersedia untuk pelancong.

Bagaimanapun, ramai yang menyokong pihak pelancong, menyalahkan sistem pengangkutan awam negara yang dianggap “lemah” dan mendesak pihak berkuasa yang berkaitan untuk mengambil tindakan.

JUGA DIBACA: Rakyat Malaysia terpaksa menaiki e-hailing ke hospital kerana pemandu meletak kereta di tempat yang tidak sepatutnya

Source link

Leave a Reply