Panasonic baru sahaja melancarkan Lumix S9 di Malaysia. Kamera ini diiktiraf sebagai kamera full-frame yang paling kecil dan ringan dalam siri Lumix S, memberikan kemudahan pengangkutan tanpa mengorbankan prestasi.

Lumix S9 baru ini dilengkapi dengan sensor CMOS full-frame 24.2 megapiksel, setara dengan Lumix S5II, disokong oleh enjin terkini Panasonic. Untuk memaksimumkan reka bentuk padatnya, kamera ini tidak mengggunakan pandang elektronik (EVFs) tradisional dan memilih skrin belakang vari-angle, membolehkan pengambilan gambar yang fleksibel dari pelbagai sudut.

panasonic lumix s9 msiapanasonic lumix s9 msia

Turut disertakan adalah penstabilan imej dalam badan yang membolehkan penggambaran video tanpa gegaran, dilengkapkan dengan autofocus deteksi fasa untuk pengesanan subjek yang tepat. Panasonic turut menyertakan fungsi Real Time LUT pada Lumix S9 yang membolehkan pemprosesan warna di peranti untuk menarik pengguna telefon pintar, dengan akses kepada gaya pewarnaan LUT melalui butang LUT yang didedikasikan. Selain itu, aplikasi LUMIX Lab baru membolehkan kreator untuk membangunkan fail warna LUT unik mereka sendiri di telefon pintar.

Dari segi keupayaan rakaman, kamera baru ini menyokong pelbagai format termasuk 6K open-gate, Cinema 4K, dan Full HD, menepati keperluan kreatif yang pelbagai. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa Lumix S9 tidak mempunyai penyejukan aktif, yang bermaksud rakaman yang berterusan boleh menyebabkan pemanasan berlebihan, terutama pada resolusi yang lebih tinggi.

Panasonic juga memperkenalkan format rakaman MP4 Lite baru pada Lumix S9, yang dioptimumkan untuk kegunaan telefon pintar. Dengan ini, bersama dengan alat penyuntingan Lumix Lab, memudahkan proses penciptaan kandungan yang cepat dan efisien, membolehkan kreatif untuk berkongsi kerja mereka dengan mudah dan cepat terus dari kamera ke peranti mudah alih.

panasonic lumix s9 msiapanasonic lumix s9 msia

Prapenamaan untuk Lumix S9 dijadualkan akan tersedia mulai esok sehingga 30 Jun 2024 melalui kedai rasmi Panasonic di Shopee dan Lazada. Kamera ini berharga RM7,599 untuk badan sahaja, dan RM8,999 apabila dipadankan dengan Lensa R2060, sementara pilihan warna termasuk Jet Hitam, Perak Gelap, Zaitun Gelap, dan Merah Magenta. Semua prapenamaan LUMIX S9 akan datang dengan barang percuma termasuk Pegangan L-Shape SmallRig, bateri, dan Kad SD 64GB SanDisk Extreme Pro.

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk lebih kemaskini dan berita terkini.


Source link

Leave a Reply