Pelajar universiti kini menjadi sebahagian daripada Program Khidmat Negara Malaysia yang telah diubahsuai.


Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) Malaysia kini kembali dengan struktur yang dipulihkan selepas rehat selama empat tahun. Selain remaja yang akan menyertai, kerajaan juga sedang mengkaji untuk melibatkan pelajar universiti.

Timbalan Menteri Pertahanan Adly Zahari mengumumkan program PLKN yang diperbaharui (NS 3.0) di Dewan Rakyat semalam.

NS 3.0, yang akan dilancarkan pada tahun depan, akan merangkumi bukan sahaja pelajar sekolah menengah tetapi juga pelajar universiti dan dewasa muda yang tidak melanjutkan pengajian di peringkat tinggi.

Kementerian sedang menyiapkan butiran program dan had umur untuk memastikan pelaksanaan yang lancar, seperti yang dilaporkan oleh NST.

Mengambil tindak balas terhadap kebimbangan dari Ahli Parlimen Ketereh Mejar Jeneral (B) Datuk Khlir Mohd Nor, Zahari mengesahkan NS 3.0 akan merangkumi pelajar sekolah menengah bersama pelajar universiti dan dewasa muda.

Beliau juga mengakui kebimbangan ibu bapa tentang intensiti program dan menunjukkan modul mungkin akan disesuaikan mengikut kumpulan umur, yang mungkin mengecualikan kanak-kanak sekolah.

PLKN yang diperbaharui (NS 3.0) dijangka dilancarkan semula pada tahun 2025.

Program 45 hari ini akan diadakan di kem tentera dan polis dan akan terdiri daripada dua komponen: latihan gaya tentera dan modul pembinaan negara atau patriotisme.

Baca Selanjutnya:

PLKN 3.0 akan bermula dengan pendaftaran secara kebangsaan pelajar Tingkatan 4, sahkan Menteri Pertahanan

Program Latihan Khidmat Negara tidak seharusnya bersifat menyelukurSource link

Leave a Reply