DENGAN jujurnya, tempat kerja yang toksik banyak berlaku. Kebanyakan daripada kita pernah mengalami bekerja dengan majikan dan rakan sekerja yang toksik.

Seorang rakyat Malaysia baru-baru ini meluahkan perasaan mereka dalam kumpulan Facebook, Muflis Bankrupt di Malaysia tentang situasi bekerja mereka sekarang.

Individu tersebut mula menceritakan bahawa mereka bekerja selama 12 jam sehari, dari jam 10 pagi hingga 10 malam selama enam hari seminggu dan mendapat gaji asas sebanyak RM1,500.

Selepas pemotongan wajib untuk Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), individu tersebut berkongsi bahawa gaji bersih mereka hanya RM1,300.

Buat keadaan menjadi lebih teruk, individu tersebut berkongsi bahawa majikan mereka tidak memberikan elaun lembur, faedah tambahan, atau bonus untuk mengganti jam kerja yang panjang itu.

BACA LEBIH LANJUT: Wanita muda meletak jawatan kerana tempat kerja toksik

Jika itu belum cukup mematahkan semangat, individu tersebut meneruskan untuk meluahkan penat hati terhadap majikannya yang dikatakan sangat kritikal dan sering mencari kesilapan dalam pekerja.

“Saya pernah dimarahi di hadapan pelanggan. Ini salah, itu salah.

“Satu masa ini A, masa berikutnya ini B. Kesilapan yang kecil dan saya akan dimarahi seolah-olah saya melakukan kesilapan besar,” berkongsi individu tersebut menambah bahawa mereka paling malu apabila mereka dimarahi di hadapan pelanggan.

Individu tersebut kemudian meneruskan dengan mengaku bahawa mereka ingin meletakkan jawatan segera, namun mereka dikehendaki memberikan notis satu bulan. Dan jika mereka meletak jawatan terus, mereka perlu menyerah gaji mereka.

“Emosi saya terganggu. Setiap kali dia memarahi begitu, saya hanya boleh tersenyum. Boss seperti ini tidak pernah mengaku kesilapannya sendiri,” keluh individu tersebut.

Pos individu tersebut telah mendapat banyak komen, dengan ramai pengguna Facebook menyatakan simpati terhadap situasi individu tersebut dan menasihati mereka untuk meninggalkan tempat kerja tersebut.

Beberapa netizen juga menasihati individu tersebut untuk melaporkan majikan kepada Jabatan Tenaga Kerja kerana memberi tekanan yang berlebihan kepada kakitangan.

“Laporkan kepada JTK dan beritahu mereka tentang pembayaran gaji yang tidak mencukupi. Bawa bersama slip gaji dan kad pukul sebagai bukti.”

BACA JUGA: Lelaki tidak berpuas hati menerima hanya tiga buah oren dari majikanSource link

Leave a Reply