Pegawai bola sepak Korea Selatan mengesyorkan penyingkiran Klinsmann sebagai jurulatih utamaLaman web: Pegawai bola sepak Korea Selatan pada Khamis mengesyorkan penyingkiran Jurgen Klinsmann sebagai jurulatih pasukan kebangsaan lelaki selepas negara itu gagal mencapai separuh akhir yang memalukan di Piala Bola Sepak Asia Persatuan Bola Sepak Asia (AFC).

Jawatankuasa Pasukan Kebangsaan Persatuan Bola Sepak Korea (KFA) telah membuat keputusan ini semasa mesyuarat pascamortem di KFA House, Seoul, menyerahkan keputusan terakhir kepada pemimpin mereka yang tertekan.

Klinsmann hadir dalam mesyuarat melalui video konferens dari rumahnya di Amerika Syarikat, mengikut agensi berita Yonhap.

Selepas lebih dari tiga jam mesyuarat, Hwangbo Kwan, pengarah teknikal KFA, memberitahu wartawan bahawa ahli jawatankuasa bersetuju untuk menuntut pemecatan Klinsmann.

“Bukan untuk beberapa sebab, kami memutuskan bahawa Klinsmann tidak lagi dapat menunjukkan kepimpinan beliau sebagai jurulatih pasukan kebangsaan,” kata Hwangbo. “Kami akan melaporkan keputusan kami kepada KFA.”

Korea Selatan kalah kepada Jordan 2-0 dalam separuh akhir kejohanan AFC teratas di Qatar minggu lepas, gagal mengakhiri kemarau kejuaraan 64 tahun negara itu.

Klinsmann telah semakin tertekan untuk meletakkan jawatan kerana gagal membawa skuad berbakat Korea Selatan, termasuk kapten Tottenham Hotspur Son Heung-min, di kejuaraan AFC yang dinantikan.

Memandangkan Jawatankuasa Pasukan Kebangsaan bukanlah badan membuat keputusan, ia hanya boleh membuat syor kepada Lembaga Eksekutif KFA, yang akan membuat keputusan akhir.

Presiden KFA, Chung Mong Gyu, yang juga mendengar seruan untuk meletakkan jawatan kerana menamatkan perjanjian dengan Klinsmann, akan menjadi orang yang bertanggungjawab atas keputusan penting mengenai jurulatih yang tertekan.

Beberapa penunjuk perasaan tahan air dan angin lebih awal hari itu untuk meminta kedua-dua Klinsmann dan Chung meletakkan jawatan.

Hwangbo berkata keputusan untuk mengesyorkan penyingkiran Klinsmann tidak bersifat sebulat suara. Beberapa ahli berkata KFA sepatutnya mengekalkan Klinsmann buat masa ini dengan perlawanan kelayakan Piala Dunia yang akan datang pada bulan Mac. – Bernama, YonhapSource link

Leave a Reply