Pearly-Thinaah gagal melangkah ke separuh akhir


Pasangan terbaik negara dalam kategori ganda wanita, Pearly Tan-M. Thinaah telah mengakhiri kemarau gelaran selama 18 bulan dalam kejohanan World Tour, selepas tersingkir dari separuh akhir Malaysia Masters 2024 hari ini.

Pasangan Pearly-Thinaah yang berada di ranking ke-13 dunia, yang terakhir mengangkat gelaran French Open pada Okt 2022, mengalami kekalahan 16-21, 11-21 kepada benih ke-6 Lee Yu Lim-Shin Seung Chan dari Korea Selatan selepas pertarungan selama 45 minit di Axiata Arena di sini.

Menyongsong Lee-Shin dalam final esok adalah pasangan benih pertama Rin Iwanaga-Kie Nakanishi dari Jepun, yang mengalahkan Gabriela Stoeva-Stefani Stoeva dari Bulgaria 21-14, 21-16 dalam pertembungan separuh akhir lain.

Runner-up edisi lepas, Pearly-Thinaah yang sebelum ini berjaya mengatasi lawan dari Korea dalam pertemuan sebelumnya di Japan Masters tahun lepas, mendapati kelajuan yang ditingkatkan oleh lawan mengejutkan mereka dalam perlawanan hari ini.

“Dari segi fizikal semuanya baik, cuma dari segi strategi kita perlu memperbaiki. Pukulan smash mereka memaksa membuatkan sukar untuk diatasi dengan strategi penempatan yang baik. Sebenarnya kami cukup semangat untuk kembali ke gelanggang kerana sudah lama sejak Kejohanan Asia pada awal April.

“Sesuatu yang positif ialah kami berkomunikasi lebih banyak di gelanggang, kami berbincang antara satu sama lain walaupun perkara tidak berjalan dengan baik. Saya rasa ini satu perkara baik yang kami belajar dari kejohanan ini. Kami ada beberapa hari sebelum ke kejohanan seterusnya, kami hanya mahu menjadi lebih konsisten,” kata Pearly selepas perlawanan.

Mengulangi kata-kata rakan sepasukannya, Thinaah menyatakan komunikasi adalah penting dan mereka perlu kembali memperbaiki strategi masing-masing dan fokus menjelang Olimpik Paris 2024 dari 26 Julai hingga 11 Ogos.

“Ini bukan hasil yang kami jangkakan, tetapi lawan juga bermain dengan baik hari ini. Karena hanya kedua-dua kami di gelanggang, hanya kedua-dua kami yang boleh memberitahu perasaan dan apa yang berlaku di gelanggang, jadi kami harap untuk meneruskan komunikasi ini dan lebih baik lagi, sambil berusaha untuk memperbaiki diri,” katanya.

Selepas ini, emas pesaka Sukan Komanwel Birmingham 2022 dijadualkan beraksi dalam Kejohanan Terbuka Singapura dan Kejohanan Terbuka Indonesia minggu depan.

Sementara itu, jolokan juara Kejohanan Terbuka Wanita Masters dua kali (2013, 2016), PV Sindhu hanya satu langkah lagi untuk mengakhiri kemarau gelaran dua tahun, kerana akan berhadapan dengan juara Asia semasa, benih kedua Wang Zhi Yi dari China, esok.

Pemain dunia ke-15 Sindhu, yang terakhir menjuarai Kejohanan Terbuka Singapura pada Julai 2022, membuat comeback dari belakang untuk menyingkirkan Busanan Ongbamrungphan dari Thailand 13-21, 21-16, 21-12 dalam separuh akhir, manakala Zhi Yi menumpaskan rakan sepasukannya Zhang Yi Man 21-19, 21-11.

Sindhu, juara dunia 2019, berkata mengakhiri kemarau gelaran esok akan menjadi penting untuk meningkatkan keyakinan beliau menjelang Olimpik Paris, selepas berjaya mengalahkan Zhi Yi dua kali dalam tiga pertemuan sebelum ini.

“Saya berharap untuk menjuarai gelaran ini untuk kali ketiga, tetapi tidak boleh terlalu yakin kerana Zhi Yi adalah pemain yang sangat baik. Penonton hari ini sangat hebat, mereka memberikan sokongan kepada saya, saya sangat bersyukur kepada mereka, harap sokongan yang sama akan ada esok.

“Esok tidak akan mudah, perlu kembali, pulih dan bersedia. Saya perlu memberikan 100 peratus kerana menang ini akan memberikan saya banyak keyakinan,” tambahnya.Source link

Leave a Reply