KUALA LUMPUR: Pasangan ganda wanita terbaik negara, Pearly Tan-M. Thinaah berharap dapat meneruskan rentetan positif mereka apabila mereka menghadapi pasangan dari Korea Selatan, Lee Yu Lim-Shin Seung Chan dalam separuh akhir Malaysia Masters 2024 di Axiata Arena, Bukit Jalil di sini, esok.

Diketengahkan sebagai benih kedua dalam kejohanan ini, finalis tahun lalu hanya memerlukan 31 minit untuk menewaskan pasangan Australia, Setyana Mapasa-Angela Yu dengan skor 21-16, 21-8 dalam perlawanan suku akhir hari ini.

Thinaah, 26, berkata mendapatkan tempat separuh akhir pertama musim ini merupakan pencapaian yang patut dibanggakan, tetapi enggan terbuai dengan kejayaan tersebut.

“Kami masih ingin meningkatkan prestasi kami. Saya rasa pasangan dari Korea Selatan bukan lawan yang mudah jadi kami hanya fokus pada diri kami sendiri dan berehat dengan baik sebelum perlawanan esok,“ katanya kepada wartawan di sini hari ini.

Manakala, Pearly pula merasakan strategi dan persediaan yang lebih baik adalah faktor utama kejayaan hari ini dan dia berharap ia akan diamalkan sepanjang kejohanan.

Prestasi Pearly-Thinaah musim ini dianggap kurang memberangsangkan apabila mereka tersingkir seawal pusingan pertama sebanyak tiga kali, iaitu di Malaysia Open 2024, French Open 2024 dan Kejuaraan Badminton Asia 2024 di Ningbo, China.

Mereka kemudian tersingkir di pusingan kedua di India Open 2024, selain daripada tersingkir di suku akhir All England 2024 dan Indonesia Masters 2024.

Pada Malaysia Masters tahun lalu, Pearly-Thinaah muncul sebagai naib juara selepas dikalahkan oleh pasangan Korea Selatan, Baek Ha Na dan Lee So Hee, 20-22, 21-8 dan 17-21.

Sementara itu, satu lagi persaingan top empat akan mempertemukan benih pertama Rin Iwanaga-Kie Nakanishi dari Jepun dengan pasangan Bulgaria, Gabriela Stoeva-Stefani Stoeva untuk tempat akhir pada hari Ahad.Source link

Leave a Reply